Masseoppsigelser i Saab

Saab sparker nesten en fjerdedel av sine ansatte i kampen for å overleve.

12.03.09 10:42

Saab kjemper nå en desperat kamp for å overleve som en selvstendig bilfabrikant etter at selskapet ble satt på porten av morselskapet General Motors.

NA24 - din næringslivsavis

Det siste grepet fra Saab er å si opp hele 750 ansatte, melder selskapet torsdag formiddag, ifølge Reuters.

Totalt har Saab 4 100 ansatte i Sverige.

- Nødvendig
- Dette er veldig leit, men dessverre nødvendig. Vi må tilpasse antallet ansatte etter den reduserte etterspørselen etter bilene, sier Gunilla Gustavs ved informasjonsavdelingen i Saab til det svenske nyhetsbyrået TT.

Klubbleder i IF Metall Paul Åkerlund går litt lenger i sine uttalelser om det kraftige bemanningskuttet.

- Det kjennes jævelig leit, men tiden går og finansieringen er ikke løst, sier Åkerlund.

Saab har opplevd et ras i etterspørselen etter at selskapet havnet i store økonomiske vanskeligheter. I desember ble kveldsskiftet lagt ned, og 350 ansatte ble overtallige. Siden den gang har bilsalget falt ytterligere.

Saab jakter nå på finansiering mens selskapet er under restrukturering for å kunne stå på benene som en selvstendig enhet. Det har vært omfattende spekulasjoner om at flere kinesiske bilprodusenter skal kjøpe den svenske stoltheten, men ingenting er så langt bekreftet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Volvo kutter
Torsdag kommer det også meldinger fra bilprodusenten Volvo om at bilprodusenten stanser all produksjon i 45 dager. De ansatte, eller sjefene, kan heller ikke vente seg noen bouns for årene 2009 og 2010, og ledelsen på 45 personer i selskapet kutter lønnen med fem prosent. Produksjonen vil også bli redusert ved fabrikkene i Gent og og Torslanda.

I de intill 45 dagene med produksjonsstans får arbeiderne kuttet lønnen med 15 prosent. Dette innebærer en reduksjon av månedslønnen på fem prosent, ifølge en pressemelding fra selskapet.

NA24 kommer med mer.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag