Massiv interesse for Gjedrem

Sentralbanksjefen svarte hovedsakling om renten, men fant også tid til fotball i sitt møte med NA24s lesere.

16.03.07 15:01

Sentralbanksjefen ble pepret med spørsmål til ettermiddagens nettmøte, og tre personer i Norges Banks stab hadde sin fulle hyre med å plukke ut spørsmål.

NA24 - din næringslivsavis

Kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank forteller etter dagens nettmøte at de aldri tidligere har opplevd så stor interesse.

NA24-TV: Ser tegn på nedgang

- Dessverre ble det ikke tid til å svare på alle spørsmålene, men vi prøvde å plukke ut et bredest mulig utvalg, sier Meisingseth til NA24.

Svarte Hagen
Carl I. Hagen er en av de som håper på svar fra den mektige sentralbanksjefen.

- Hvordan kan renteøkningen være i samsvar med valutaforskriften som gir Norges Bank om å styre etter et inflasjonsmål på 2,5 prosent når prisstigningen og vel også forventningene er langt lavere, lurte Hagen på.

Foto: Ole Berthelsen

- Vi venter at prisstigningen vil tilta framover. Det skyldes den sterke veksten i produksjonen og sysselsettingen. Derfor øker vi renten mot et mer normalt nivå.

Gjedrem unnlot imidlertid å svare på Hagens andre spørsmål om Norges Bank tiltar seg en regulatorrolle som det er regjeringen som har ansvaret for gjennom blant annet finanspolitikken.

- Det skal mykje til
Sentralbanksjefen fikk spørsmål på nynorsk om boligprisene i USA fra en av leserne, og rett skal være rett. Gjedrem svarte på nynorsk.

- Det kan godt tenkjast at renta i USA vil gå noko ned i åra framover. Men rentene her heime avheng og av rentene ellers i verda og av den økonomiske utviklinga i Noreg. Det skal nok mykje til for at renta skal falle igjen i vårt land den næraste tida, svarte Gjedrem.

- Lagene forsømmer rekrutteringen
Gjedrem er kjent for å være mer enn gjennomsnittlig fotballinteressert. Og han kunne fortelle leserne at det er så som så med rekrutteringen til de norske toppklubbene.

- Jeg synes generelt at det begynner å bli for få unge norske talenter på norske tippeligalag. Lagene forsømmer rekrutteringen. Det var mye bedre på 90 tallet i forkant av gullalderen for norsk fotball.

NA24-TV: Dette gjør Gjedrem aggressiv

Etterlot ingen tvil
Men sentralbanksjefen etterlot imidlertid ingen tvil for alle de som lurte på om renten er på vei opp.

- Renten har vært svært lav lenge. Nå venter vi at prisstigningen gradvis vil tilta. For å motvirke at inflasjonen blir for sterk, øker vi renten gradvis mot et mer normalt nivå, svarte Gjedrem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.