*Nettavisen* Økonomi.

Massiv kronesvekkelse - svakeste på 23 år mot svenske kroner

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea. Foto: Nordea

Kroneraset ser ikke ut til å ha noen ende.

09.12.15 08:52

- NOK svekket seg massivt i går etter det kraftige oljeprisfallet på mandag. EURNOK var på ettermiddagen en liten tur over 9,60, men har i morges kommet ned til 9,54. Det skriver analytiker i Nordea Markets Joachim Bernhardsen i en morgenrapport onsdag.

Handelsvektet krone (I-44) ligger nå på 110. Det er betydelig svakere enn Norges Banks prognose for fjerde kvartal på 104,51.

- Krona vil dermed være en faktor som trekker i retning av å ikke kutte renten på rentemøtet 17. desember, oljeprisen trekker den andre veien. Det er en problemstilling vi har vært vant til; valutakurs mot oljepris. Med en valuta som er over 5% svakere enn Norges Banks anslag mener vi det oppveier for en lavere oljepris og at Norges Bank vil holde renten uendret i desember, mener Bernhardsen.

Mot SEK er norske kroner på det svakeste nivået på 23 år.

- På det høyeste så var krysset oppe på 103,91, men har kommet litt ned på morgenen, noterer analytikeren.

Norges bank kan senke kronen ytterligere

Siden før OPEC-møtet på fredag har kronen svekket seg med nærmere tre prosent, tilsvarende 25 øre, mot euroen. Også mot andre valutaer har kronen svekket seg markert.

- Vi har lenge hatt som forventning at kronen ville svekke seg i desember, ikke fordi vi hadde trodd at oljeprisen ville falle, men fordi vi har ventet at Norges Bank vil kutte renten på neste ukes møte (torsdag 17.12). Dersom vi får rett i at det blir et rentekutt vil krona kunne svekke seg ytterligere fra dagens nivåer skriver makroøkonom i DNB Markets Ole André Kjennerud i en rapport onsdag morgen.

Han tror imidlertid at krona vil kunne gå noe sterkere på nyåret.

Kan styrke seg eller svekke seg

Analytiker i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov er i tvil om kronen skal videre ned eller snu opp.

- Tidligere har disse svake nivåene tiltrukket seg kjøpere av NOK som har en noe mer langsiktig forventning til at krona skal styrke seg, Skulle denne interessen nå ha avtatt kan det bety at kronesvekkelsen vi har sett de siste dagene kan bli mer langvarig, skriver Hov i ett notat onsdag morgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag