*Nettavisen* Økonomi.

Mat og klær blir stadig dyrere

Inflasjonen i Norge stiger, og prisen på matvarer og klær trekker opp konsumprisindeksen. Foto: Avinor

Kjerneinflasjonen endte på 3,1 prosent forrige måned. Prisene på klær og matvarer stiger kraftig.

09.10.15 11:23

Den månedlige konsumprisindeksen (KPI) til Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og ekskludert energivarer steg 3,1 prosent fra august til september, skriver SSB i en pressemelding.

Klesprisene steg 5,8 prosent, noe SSB mener kan ses i sammenheng med avslutningen av sommersalget, samt inntoget av høst- og vintervarer.

Elektrisitetsprisene inkludert nettleie steg 3,6 prosent, men er med unntak av september 2012 på det laveste septembernivået siden 2007. Prisene på møbler, innredning- og dekorasjonsartikler økte 4,2 prosent.

Månedsoppgangen i KPI ble hovedsakelig dempet av nedgangen i bensinprisene. Bensinprisene falt for annen måned på rad, og har gått ned 8,2 prosent siden juli.

Les også: Høye importpriser har slått inn tidligere enn ventet

Matvareprisen fortsetter å øke
I et lengre tidsperspektiv ser vi at prisen på matvarer og alkoholfrie matvarer stiger mer enn konsumprisindeksen.

KPI økte med 2,1 prosent fra september 2014 til september 2015. Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer steg med 4,2 prosent i samme periode og var den viktigste bidragsyteren til tolvmånedersendringen.

Matvareprisene alene steg 4,1 prosent, som er den nest høyeste tolvmånedersendringen på over seks år. Oppgangen skyldes blant annet frukt som i løpet av årets tre første kvartal har hatt en prisstigning på 15,2 prosent.

Dette er den høyeste prisveksten for perioden siden 1995. Økte priser på sukker- og sjokoladevarer bidro også til økningen i matvareprisene, skriver SSB.

I tolvmånedersperspektivet var det også sterk oppgang for konsumgruppen med møbler, med en økning på 10,6 prosent.

Klesprisene økte 3,7 prosent fra september i fjor til september i år. Dette innebærer at klesprisene for første gang siden 2001 har hatt tre måneder på rad med en positiv tolvmånedersendring.

Beregnet husleie for selveiere steg 2,3 prosent.

Fortsatt lave kraftpriser
Til tross for oppgangen siste måned, er kraftprisene fortsatt markant lavere i september i år, enn de var i september i fjor.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleien, har falt med 13,6 prosent siste tolv måneder. Lavere priser på blant annet drivstoff og teletjenester bidro også til å dempe veksten i KPI de siste tolv måneder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag