NA24.no

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Matprisene i været - glem rentekutt

Sist oppdatert:
Prisen på matvarer gjør at du bare kan glemme ytterligere rentekutt.

Inflasjon i april var mye høyere enn ventet.

- Norges Bank åpnet for et mulig rentekutt i sin rentebane i mars. Lav lønnsvekst og lav inflasjon i mars økte sannsynligheten for kutt. Dagens høye inflasjonstall betyr at sannsynligheten for kutt er markert redusert. Vi holder dermed fast ved vårt anslag om uendret rente 20. juni og at neste renteendring blir en oppgang mot slutten av neste år, skriver DNB Markets i en kommentar til SSBs ferske inflasjonstall.

Steg langt mer enn forventet
Kjerneprisene (KPI-JAE) steg med 0,6 prosent fra mars til april, og årsveksten ble 1,5 prosent. Ifølge Reuters var medianforventingen en vekst på 1,0 prosent.

- Prisene på matvarer steg overraskende med 1,3 prosent og bidro sterkt til oppgangen, skriver DNB Markets som selv anslo at matprisene skulle synke med minus 0,1 prosent.

Økte matpriser gjorde utslaget
I følge SSB var det prisene på frukt, friske grønnsaker, og sjokolade som trakk opp. Dette reverserte dermed den overraskende nedgangen i mars. I tillegg økte prisene på klær og sko med 2,2 prsoent.

- Dette var også klart mer enn vi ventet. Som antatt steg dessuten prisene på bøker mye (opp 17,7 prosent) etter salget i februar og mars. Importert kjerneinflasjon trakk markert opp, fra -1,1 prosent i mars til -0,2 prosent i april, skrver DNB Markets.

Prisene på elektrisitet økte: Samlet konsumprisvekst (KPI) ble 0,5 prosent fra mars til april, og sammenlignet med april i fjor økte KPI med 1,9 prosent. Samlet prisvekst var dermed også klart høyere enn det Norges Bank anslo i mars (1,4 prosent).

Sterkere krone
Kronen styrket seg med 4-5 øre mot euro og dollar etter SSBs offentliggjøring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere