NA24.no

Matpriser kan svekke børsvinner

Sist oppdatert:
Jubeltall fra Yara i dag, men analytiker tror høye matvarepriser kan svekke gjødselselskapet.

- Jeg er litt bekymret for de galopperende matvareprisene i verden, spesielt mais og hvete, og effekten dette får for Yara, sier analytiker Einar Kilde Evensen i DnB Nor Markets til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Matvareprisene har doblet seg de siste årene, og det kan slå inn på veksten i selskapet. Spørsmålet er nemlig om de matvareprisene vi ser nå er bærekraftige over tid.

Opptøyer
Evensen var på presentasjonen av førstekvartalstallene til gjødselselskapet Yara fredag.

Han sier det har vært tendenser til opptøyer i deler av verden i takt med doblingen av matvareprisene, og bekymringen ligger i at de høye prisene er i ubalanse.

- Jeg er bekymret for at matvareprisene har gått mer enn hva som er opprettholdbart på sikt, sier han til NA24.

Evensen sier at selv om inntjeningen til Yara vil være sterk for 2008 som helhet, vil en korreksjon i matvaremarkedet påvirke prisnivået på kunstgjødsel på noen måneders sikt.

Høyere priser på bøndenes produkter har gitt høyere priser på gjødsel, og hvis prisene faller, vil gjødsel følge etter.

Temperaturen
Analytiker Christian Must i meglerhuset Fondsfinans sier at temperaturen i de globale markedene vil spille inn på den videre veksten i suksesselskapet.

- Kina og Sør-Amerika drar opp matvareprisene voldsomt, sier han. Must viser til et eksempel hvis kinesere spiser mye mer ris med soya enn med grisekjøtt påvirker dette prisen på kunstgjødsel eller mineralgjødsel.

Mineralgjødsel utgjør hele 85-90 prosent av omsetningen til selskapet.

- Hva er helhetsinntrykket av selskapet?

- Fantastisk, Yara er Norges beste selskap, sier før han må løpe til sine kunder.

Knalltall
Mineralgjødselselskapet stiger kraftig frem til lunsj fredag, og klokken 12.00 er aksjen opp hele 13 prosent. Aksjen selges til 394,50 kroner, og selskapet prises til 115 milliarder kroner. Da selskapet ble notert i 2004 var kursen 51 kroner.

- Yara har vært en av de mest vellykkede casene på Oslo Børs den siste tiden, spesielt blant large caps, sa analytiker Eivind Bergkåsa i meglerhuset Arctic Securities til NA24 torsdag.

Yara hadde et resultat før skatt på 3,78 milliarder kroner i årets tre første måneder. Det er en mer enn en dobling fra 1,40 milliarder i tilsvarende periode året før. Analytikerne hadde her ventet et resultat før skatt på 2,58 milliarder kroner. LES: Kanontall fra Yara

Mitt Afrika
Yara-sjef Thorleif Enger sier verden skriker etter mat. For å få opp farten på produksjonen trenger de mineralgjødsel fra Yara. Dette gjelder spesielt i Afrika, det østlige Europa, Kina,og Latin Amerika som bruker relativt lite gjødsel.

- Verdens bønder har vært vitne til at matvareprisene har gått reelt ned for de, og derfor trenger de innsatsfaktorer som kunstgjødsel, sier Enger til NA24. Han tenker da på prisene i et lengre perspektiv. Den siste tiden har imidlertid prisene steget enormt.

Matvareproduksjonen øker kraftig ved brukt av gjødsel, og gir større avlinger.

- Matproduksjonen må kraftig opp i Afrika hvor det er så stort uutnyttet areal, og hvor de bruker svært lite gjødsel, sier han.

De tre innsatsfaktorer er vann, gjødsel og såkorn, og Yara stiller med nesten alle tre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere