*Nettavisen* Økonomi.

Matre kritiserer svenske kolleger

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Aftenpostens redaktør Hans Erik Matre er kritisk til sine svenske kollegers holdning til bloggere.

Det er i en kommentarartikkel i Aftenposten under tittelen «Ja til bloggerne» at Matre kritiserer svenske redaktørers holdning til bloggere.

NA24 - din næringslivsavis

- En gruppe tilårskomne redaktører har store problemer med å akseptere at de ikke lenger kontrollerer alle kanaler for offentlig samtale, og rykker nå hardt ut mot Carl Bildt. De sammenligner ham med Hugo Chavez og Fidel Castro - statsledere som er kjent for å snakke i timevis uten å risikere kritiske spørsmål, skriver Matre.

Det er spesielt kultursjef i Expressen, Per Svensson, og sjefredaktør Bertel Torekull i Svenska Dagbladet som får på pukkelen for å ha et snevert syn på bloggerne. Svenska Dagbladet er forøvrig eid av Schibsted, som også eier Aftenposten hvor Matre er sjefredaktør.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

De to har mener at det ikke passer seg at Bildt blogger, og at han bruker bloggen sin som et våpen mot granskende journalistikk. Matre mener de to henger etter i utviklingen.

- Fremtiden hører til dem som har forstått hvorfor det amerikanske nyhetsmagasinet Time har kåret "Deg" til Årets navn, og som skjønner at journalister og redaktører ikke har eksklusiv rett til å styre den politiske samtalen. Det er nå også litt pussig å gi politikere kritikk fordi de har direkte kontakt med sine velgere.

Flere bloggere har gjennom det siste året avslørt større saker, som mediene i ettertid har kastet seg på, et poeng Matre understreker.

- Det gjør ikke saken bedre for de erfarne pressefolkene at det nettopp var en blogger som først publiserte opplysningene som førte til at den forrige svenske kulturministeren måtte gå av. Bloggeren Magnus Ljungkvist brukte sin rett som borger - både til å granske og formidle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.