*Nettavisen* Økonomi.

Måtte betale 1.900 kroner mer på Gardermoen enn på nett

RAKK IKKE FLYET: Randi Flemmos rakk ikke Norwegians fly til Bardufoss onsdag morgen. For å ta ettermiddagsflyet betalte hun 2700 kroner. Foto: Geir Egil Skog

Randi Flemmos måtte betale 2.700 kroner for ny billett på Gardermoen. På nettsidene solgte Norwegian billetter til 800 kroner.

10.07.14 07:45

Da Randi Flemmos måtte kjøpe ny billett til Bardufoss fordi hun ikke fikk levert bagasjen tidsnok i dag tidlig, måtte hun betale 2700 kroner for en ny billett til Bardufoss i ettermidag. I utgangspunktet hadde hun betalt 500 kroner for flyreisen, skriver Romerikes Blad.

Da RB sjekket billettprisene på nettsidene til Norwegian onsdag formiddag, så kostet den billigste billetten – riktignok uten noen ekstra avgifter eller baggasje – 809 kroner.

Flemmos fikk ingen beskjed på Gardermoen om prisen på nettsiden.

- Fy søren, det er tragisk at jeg må betale tredobbel pris ekstra for å kjøpe ny billett til full pris, når feilen ikker min, sier en irritert Randi Flemmos fra Skjetten.

Klikk på bildet for å forstørre.

BILLIGERE: Randi Flemmos måtte betale 2700 kroner for ny flybillett til Bardufoss. På nettsidene koster billigste billett 809 kroner. Skjermdump tatt klokka 11.58 fra nettsidene til Norwegian. Foto: Skjermdump: Norwegian.no

Det hører nemlig med til historien at Flemmos ikke fikk levert bagasje tidligere på grunn av systemsvikt på Gardermoen.

Fikk ikke bagasjeetikett

Historien er den at onsdag morgen klokka skulle Flemmos ta et fly med Norwegian til Bardufoss i Troms. Klokka kvart på åtte om morgenen var hun på Gardermoen sammen med sønnen Tom Rune Flemmos Grønli for å sjekke inn på automat. Automaten skrev imidlertid bare ut én bagasjeetikett, når hun skulle ha to stykker.

- Da ble vi henvist til en fryktelig lang kø. De som bare hadde spørsmål, skulle gå forbi køen, og det var jo egentlig greit, for det skal ikke ta så lang tid. Men de stilte jo så mange spørsmål, så det tok lang tid likevel. Vi skulle bare ha en bagasjeetikett. Oppå det, så fikk hele køen hakeslepp da en av de som betjente køen tok kaffekoppen og gikk til pause, forteller sønnen Grønli.

Det var mens de sto i køen, at mor og sønn fikk høre over høyttalersystemet at det var teknisk svikt, og at innsjekking ville ta lengre tid.

Ifølge medieansvarlig Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn var det stans i den selvbetjente baggasjeleveringen. Noe som førte til at den var ute av funksjon fra 07.45 til 08.30.

- Møtt med et steinansikt

Da Randi Flemmos og sønnen kom til skranken, var klokka kvart på ni – altså et kvarter før avreise – og for sent til å få bli med flyet. De ble henvist til kundeservicen.

- Og da var det en ny kø der. Ut ifra ansiktsuttrykkene og sinnet, virket det som vi var i hvert fall 20-30 personer som ble påvirket. I kundeservicen ble vi møtt med et steinansikt, og fikk beskjed om at hvis moren min skulle reise den dagen, måtte vi betale 2700 kroner for en billett, fortsetter sønnen.

- Det er ikke akseptabelt når det ikke er vår feil. Det var systemet som sviktet, ikke oss, sier han. Både han og Randi Flemmos reagererer på at billettprisen inkluderte en serviceavgift på 100 kroner. De mener at servicen ikke var mye skryte av.

- De kunne i det minste ha smilt.

Klikk på bildet for å forstørre.

DYR PRIS: Randi Flemmos var klar for å fly til Bardufoss i dag tidlig. Nå må hun fly i ettermiddag, til en dyr pris. I mellomtiden dro hun til sønnen på Sørumsand. Foto: Geir Egil Skog


Mor og sønn betalte for billetten. Klokka kvart på fire i ettermiddag skal Randi Flemmos etter planen reise med et nytt fly til Bardufoss. Da har de tenkt å være på Gardermoen i god tid.

- Jeg skal skrive et brev til han Bjørn Kjos, og da vil det komme rett fra levra, sier Randi Flemmos.

Ukjent for Norwegian

Informasjonssjef Charlotte Holmergh Jacobsson i Norwegian er ukjent med problemene på Gardermoen når rb.no ringer. Hun finner imidlertid ut at det skal ha vært et problem med den automatiske innsjekkingsdesken og at dette skal ha rammet flere flyselskap enn Norwegian.

At noen passasjerer skal ha mistet flyet på bakgrunn av dette er imidlertid ukjent for henne.

- Det er ikke helt enkelt å vite hva som har skjedd med de enkelte passasjerene, men det kan dessverre være slik at de som har mistet flyet har vært for seint ute, sier Holmbergh Jacobsson.

- Hvor tidlig bør man være på plass på flyplassen?

- Helst halvannen time før flyet går og senest en time før ved innenlandsreiser. Skal man reise utenlands trenger man enda mer tid og det gjelder spesielt på langdistanseruter som USA og Thailand, sier informasjonssjefen.

Randi Flemmos sjekket inn på den automatiske billettautomaten en time og et kvarter før flyet hennes gikk, men rakk likevel ikke flyet.

Holmergh Jacobsson i Norwegian kjenner ikke saken til Flemmos konkret, men hun har vært i kontakt med de ansatte på Gardermoen som sier at det ble åpnet fire ekstra skranker da problemene oppsto.

Disse skrankene har Randi Flemmos ikke sett noe til. Hun og sønnen reagerte heller på at det kun var tre skranker åpne.

Hvor mange passasjerer som har blitt rammet av bagasjeproblemene onsdag morgen kan ikke flyselskapet svare på.

- Vi vil alltid ha fornøyde kunder, så dersom man mener man har krav på penger tilbake kan de gå inn på våre hjemmesider og sende oss en klage. Vi håndterer hver eneste individuelt, sier informasjonssjefen.

Hun beklager også at prisen for billeten til Flemmos ble langt dyrere i skranken enn den ville blitt på nett.

- Denne passasjeren hade lav klasse på billetten sin. Vi oppgraderer billetten til nærmeste ledige klasse, og vårt system velger alltid den laveste prisen. Når det skjedd, så fantes det kun billetter i høy prisklasse tilgjengelig for den avgangen siden flyet var ganske fullbooket. Så har det sannsynligvis vært avbestillinger etter at hun booket om. Dermed ble det billetter til vesentlig lavere pris.

- Det var ikke vår hensikt at hun skulle betale mer, men prisen styres av tilbud og etterspørsel. Blir det avbestillinger samme dag og nærme en avgang, så synker prisen, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORBRUKERRÅDET: Kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos. Foto: Kjell Håkon K. Larsen

Forbrukerrådet: Bruk smarttelefonen

- Det koster ofte ganske mye når man kjøper billett i skranken på flyplassen istedenfor å bestille på Internett, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

- Her er det forbrukeren som er nødt til å tenke selv, for flyselskapene har ingen opplysningsplikt om prisene. Det er forbrukeren selv som må sjekke mulighetene, fortsetter Halsos, som kommer med et hendig tips.

- Mange har smarttelefon, og da kan du kjøpe billetten direkte via den på Internett. Det er et tips hvis man ikke rekker flyet.

Det er vanskelig for Halsos å kommentere denne saken spesifikt, men sier at hvis man kommer for sent til flyavgang, og det er selvforskyld, så har man ingen rettigheter.

- Men hvis denne uheldige kvinnen mener det er Norwegians skyld at hun ikke rakk å ta flyet, kan hun ta det opp med Norwegian. Hvis det ikke fører til noe, kan hun sende en klage til transportklagenemda.

- Hvis man har dårlig tid, anbefaler jeg å spørre om å komme foran i køen. Det løser seg ofte på denne måten, fortsetter kommunikasjonsrådgiveren.

Han understreker at man har rettighet hvis flyet er forsinket, blir innstilt eller bagasjen er borte.

- Man kan ha rett på erstatning, ny billett eller reise på et annet tidspunkt, sier Halsos, som opplyser om Forbrukerrådet flykalkulator.

- Hvis du går inn på nettsidene til Forbrukerrådet, så har vi laget en flykalkulator som viser hvilke rettigheter du har.

Les flere saker fra Romerikes Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag