*Nettavisen* Økonomi.

Måtte flytte på grunn av «renovering». Få dager senere lå huset på Finn.no

SPLITTET: Ole Baadshaug (24), Aasmund Ingve Blokkum (22) og Frikk Baardseth (24) ble sammen med to andre kamerater tvunget til å oppløse kollektivet, som ligger nord for Tromsø sentrum. - Vi tre bor med kjærstene våre nå. Det går greit. Vi ønsker bare nå å få frem den kynismen som rår i boligmarkedet her i byen, sier Baadshaug. Foto: Magnus Aamo Holte (Nordlys / nord24.no)

Bare noen dager etter vennegjengen måtte flytte ut fordi utleieren skulle pusse opp, fant de det samme huset til utleie på Finn. Da hadde leieprisen gått betydelig opp.

15.08.14 08:22

Etter å ha bodd to år i et kollektiv nord for Tromsø sentrum, fikk de fem studentene rundt påsketider et uventet brev fra utleieren.

Der sto det at boligen skulle renoveres, slik at beboerne måtte flytte ut innen tre måneder, skriver Nordlys og nord24.no.

- Den etterfulgte vi, i og med at det er tillatt å si opp leietakere dersom man skal pusse opp, selge eller benytte seg av boligen selv, sier Ole Baadshaug (24) til Nordlys.

I slutten av juli flyttet han, Aasmund Ingve Blokkum (22), Frikk Baardseth (24) og to andre kompiser ut av kollektivet.

Stor var overraskelsen da en i vennegjengen noen dager senere lette etter et nytt sted å bo på Finn.no.

- Der var det samme huset tilbake på leiemarkedet, kun et par dager etter at vi flytta ut, forteller Baadshaug.

Fem tusen opp

Nord24 har sett annonsen, som ble markert som utleid for få dager siden. Lite tyder på at det har foregått renovasjonsarbeider i boligen i sommer, med unntak av at annonsen opplyser at huset er «delvis nymalt».

En ting er imidlertid vesentlig forandret: Husleien. Den er satt opp fra 20.000 kroner i måneden til 25.000.

Baadshaug og vennene er overbevist om at huseieren sa de opp, kun for å sette opp husleien med fem tusen kroner.

- Vi reagerte veldig sterkt, da vi oppdaget annonsen. Det ser jo ut som at han kastet oss ut kun for å øke leien langt ut over det som er tillatt. Det er veldig respektløst og en kynisk utnyttelse av boligknappheten i Tromsø, sier han til Nordlys og nord24.no.

Strenge regler for prisøkning

Husleieloven setter nemlig sterke begrensninger for justering av husleie. Advokat Anne Mette Hårdnes Skåret i Leieboerforeningen forklarer:

- Etter ett år kan utleier øke prisen etter endringer i konsumprisindeksen, hvilket er en liten sum. Etter tre år kan prisen endres etter gjengs leie, som skal reflektere oppgang eller nedgang i markedspris for tilsvarende bolig i samme område og med samme standard, forklarer hun.

Skåret sier at en justering av gjengs leie er en omstendelig prosess, og at mange huseiere forsøker å omgå denne regelen.

- Ofte gjør de det med leiekontrakter på et eller tre år. Men å si leietakerne sine opp, kun for å øke prisen til nye leietakere, det er jo bare helt utrolig kynisk, sier Skåret.

Det er ikke første gang advokaten hører om liknende utnyttelse av et leiemarked hvor prisene er i vekst.

- Vi har bistått leietakere i slike situasjoner flere ganger, sier hun.

- Malte i et par dager

Nord24 har snakket med huseieren, en mann i 30-årene som eier og leier ut et titalls leiligheter og større boliger i Tromsø-området.

Til sammen omsetter utleievirksomheten til mannen og hans familie for flere millioner i året.

Han nekter for at han sa opp leietakerne sine kun for å hente inn mer penger, slik Baadshaug og vennene hevder.

- Nei, jeg skulle male innvendig, og det er en gyldig oppsigelsesgrunn, slik jeg ser det, sier mannen.

- Hvor lang tid tok arbeidet?

- Det tok et par dager, og i denne tiden ville det ikke vært beboelig der.

- Kunne du forsøkt å finne en løsning sammen med leietakerne dine, slik at du kunne male uten å si dem opp?

- Det er mye man kan si nå i ettertid. Men jeg har mange prosjekter jeg har lyst til å male for å øke standarden, og griser man til andres eiendeler, så er man ansvarlig.

- Hva er årsaken til at du har skrudd opp prisen med fem tusen kroner i måneden, etter å ha utført malearbeidet?

- Som utleier står jeg fritt til å justere opp prisen etter et endt leieforhold. Vi har tatt 20.000 i måneden for dette huset over flere år. Etter at vi kjøpte det har vi blant annet laget et femte soverom, noe som burde tilsvare en høyere pris. Fem tusen kroner for et rom er ingen ublu pris i dagens marked.

- Har du forståelse for at disse studentenes frustrasjon, som i eksamenstiden i vår måtte ut på ny boligjakt fordi du skulle male innvendig?

- Jeg tilbød dem å flytte inn i et annet hus jeg eier for 25.000 kroner måneden. Det takket de nei til, fordi de ikke ville betale mer enn de gjorde.

Ansvar for 70 leietakere

Mannen, som sier at han har til sammen har ansvar for 70 leietakere rundt om i Tromsø, vil ha seg frabedt påstander om at han er en kynisk hushai.

Han mener utleiere i Tromsø blir uthengt som yrkesgruppe av pressen, og at de sjelden slipper til ordet i offentligheten for å fortelle om sine perspektiver.

- Jeg og familien er seriøse utleiere, men det heller ikke lett å være utleier. Jeg leier gladelig ut til alenemødre, dyreeiere, utlendinger og studenter. Folk bør huske på at hadde det ikke vært for oss som driver med utleie, så hadde enda flere studenter måtte dra hjem igjen fordi de ikke fant seg en plass å bo, sier mannen.

Kan be om erstatning

Advokat Skåret i Leieboerforeningen har blitt presentert for utleierens argumenter, men mener at innvendig maling ikke høres ut som en saklig oppsigelsesgrunn.

Nord24 har sett oppsigelsen, hvor ordet «renovering» blir brukt som forklaring på hvorfor de fem studentene måtte flytte ut innen 31. juli.

- Dersom det står i oppsigelsen at begrunnelsen er renovering, så vil ikke maling være tilstrekkelig, sier Skåret.

Advokaten sier at leietakerne kan være berettiget erstatning fra utleieren.

- Dersom det de hevder er riktig, så kan de ha krav på erstatning for flyttekostnader og kompensasjon for eventuell merleie i deres nye bolig ut den opprinnelige leietiden, sier Anne Mette Hårdnes Skåret.

Kompisgjengen på fem er imidlertid usikre på om de kommer til å forsøke å få erstatning, i tråd med Leieboerforeningens råd.

Flere av dem løste de uventede boligutfordringene med å flytte inn hos sine respektive kjærester.

- Vi har jo alle fått nye steder å bo, så nå er det jo greit, selv om det er synd at gjengen ble splittet opp. Vi ønsker bare nå få frem den kynismen som rår i boligmarkedet her i byen. Det er utrolig lite studentvennlig, og går ut over byens renommé som studentby, sier Ole Baadshaug.

Finn ut hva som skjer i Tromsø og Troms på Nordlys og nord24.noNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.