*Nettavisen* Økonomi.

Måtte gå fra børsen - nå blir det bonusfest

De to hjernene bak forvaltningen av Sundt-familiens milliardimperium, Leiv Askvig og Jacob Iqbal. Foto: Privat

Leiv Askvig tjente en halv milliard for arvinger.

05.05.14 08:07

Fjoråret ble et eventyrelig år for arvingene etter gamle skipsreder Petter Sundt.

Christian og Helene Sundt kan plusse på 514 millioner kroner på kontoen.

Investeringsselskapene Sundt gikk samlet med 514 millioner kroner i overskudd i 2013, mot 270 millioner kroner i 2012. Selskapenes verdijusterte egenkapital steg med 1,2 milliarder kroner, 26,5 prosent, til totalt seks milliarder kroner.

Hotellselskapet Pandox utgjør alene 611 millioner av fjorårets verdistigning for Sundt.

- Vi lyktes godt i fjor, sier administrerende direktør Leiv Askvig i Sundt AS.

Det samme kunne han sagt om sin lønn som havnet på 22,7 millioner kroner i fjor. 90 prosent er knyttet til en bonusavtale, eller nesten 20,5 millioner kroner.

- Leif er sjefen

Mange vil helt sikkert hevde at en bonus på over 20 millioner kroner er alt for mye, men i et eksklusivt intervjue med Nettavisen i 2006, var i hvert fall skipsreder Petter Sundt klar i sin tale.

- Leif er sjefen.

PETTER SUNDT: - Slik tjente jeg 600 millioner

Klikk på bildet for å forstørre.

Leiv Askvik sammen med gamle skipsreder Petter Sundt. Foto: (Foto: Ole Eikeland)

Kontrasten er stor i forhold til den 27. januar i år, da Askvig måtte trekke seg fra styreledervervet på Oslo Børs som følge av brudd på børsreglementet.

Det var et aksjekjøp som Sundt AS gjorde i det børsnoterte selskapet EAM Solar ASA den 26. og 27. november i fjor som førte til at selskapet oversteg flaggegrensen.

Måtte gå etter supertabbe

Handlene ble imidlertid ikke meldt Oslo Børs før formiddagen den 28. november, da feilen ble oppdaget.

- Vi kom til skade for å glemme at Sundt AS hadde lånt ut aksjer til et meglerhus som ble brukt i forbindelse med market making. Denne glippen førte til at da vi løpende fulgte med på aksjebeholdningen i EAM Solar, så ble opptellingen feil og flaggeplikten brutt, sa Askvig til Nettavisen i et eksklusivt intervju.

LES HER: Børsens styreleder må gå etter supertabbe

Askvig forklarer resultatene med at Sundt opplevde sterk utvikling innenfor finansielle plasseringer utenom eiendom, som alene bidro med 420 millioner kroner, mot minus 16 millioner kroner i 2012.

- Vi opplever de samme svingninger som alle andre finansielle investorer, men med vår kapitalbase kan vi tenke og opptre langsiktig. Samtidig gir dette Sundt mulighetene til å øke engasjementet og skape verdier, sier Askvig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Christian og Helene Sundt har all grunn til å smile bredt. fjoråret ble et fantastisk år. Foto: (Sundt Air)

78 prosent avkastning

Aksjeavkastningen til Sundt AS var eksepsjonell i fjor. Jacob Iqbal, som er ansvarlig for børsporteføljen hos Sundt, forklarer kanonåret slik:

- Nettleserselskapet Opera Software har for Sundt vært en spesielt god investering i 2013. Samlet hadde aksjeporteføljen en verdijustert avkastning på 78 prosent.

Sundt, som utgjør holdingselskapene Helene Sundt AS, CGS Holding AS og investeringsselskapet Sundt AS, arbeider med langsiktige investeringer og infrastruktur. Selskapet har større eierposter i selskapene Pandox AB, Eiendomsspar, EAM Solar, Aurora LPG og flyselskapet Sundt Air.

De siste 10 årene har Askvik & Co klart en avkastning på brukbare på 12 mellom 13 prosent.

1.969.264.629 kroner på kontoen

Investeringsselskapet Sundt AS ble etablert i 1995 av Petter C.G Sundt.

Der plasserte skipsrederen alle sine investeringer inkludert eierposten i det ærverdige rederiet Bergesen, som han hadde arvet av bestefaren Sigvald Bergesen.

I 2003 solgte han og fetteren Morten Bergesen det børsnoterte rederiet til Sohmen-familien i Hong Kong.

Da tikket det inn 1.969.264.629 kroner på Petter Sundts konto.

Sluttseddelen fra Fondsfinans hang innrammet på kontorveggen til Sundt. Den viser at Fondsfinans og Erik Must fikk hele 666.667 kroner i kurtasje.

- Oppgjøret kom faktisk inn på konto på min bursdag 9. april. Det var det riktige å gjøre, og jeg tror Morten Bergesen er enig nå, sa Sundt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her ser man den historiske avkastningen til familieformuen.

- De gikk bak ryggen vår

Petter Sundt overtok, sammen med fetteren Morten Bergesen, driften av et av Norges mest ærverdige rederi, Bergesen d.y. i 1976. Sammen med sine søsken kontrollerte de to nærmere 70 prosent av rederiet deres bestefar, Sigvald Bergesen d.y. startet tilbake i 1935.

Etter hvert ønsket de andre familiemedlemmene å få realisert sine verdier. Bak ryggen på Petter Sundt og Morten Bergesen solgte de andre fire søskenbarnene sin eierandel til Kosmos for 1,3 milliarder kroner.

- De gikk bak ryggen vår. Jeg snakket ikke med dem på 10 år, sa Sundt til Nettavisen.

Sammen med fetteren klarte Sundt å skrape sammen den nødvendig kapitalen.

- Det var riktig å gjøre, selv om Morten ikke var helt enig, sa Sundt.

PETTER SUNDT: - Slik tjente jeg 600 millioner

Fra 2007 ble eierskapet overført til søsknene Christian og Helene Sundt. Selskapet ledes av administrerende direktør Leiv Askvig og har kontoradresse på Dronningen i Oslo. Christian Ringnes er styreleder.

Sundt AS har som hovedmål å bygge og forvalte verdier for eiere, selskaper og ansatte. Gjennomlangsiktige strategier i ulike bransjer skal Sundt AS være en positiv medspiller for samfunnet.

Sundts portefølje består av eiendomsvirksomhet, rundt 66 prosent, aksjer, rundt 20 prosent, og rundt 14 prosent i diverse annet som Private Equity, Hedge Fond, kontanter med mer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag