NA24.no

Måtte selge Fast

Sist oppdatert:
Ledelsen risikerte å miste kontrollen over sitt eget selskap.

- De hadde ikke noe valg, sier Robert Keith til NA24.

De måtte selge Fast til Microsoft. Han og styreleder Thomas Fussell var i ferd med å bli kastet ut av eget selskap. Orkla krevde at den britiske investorduoen måtte forlate Fast-styret for å gi plass til Orklas kandidater.

NA24 - din næringslivsavis

Prosessen med å sparket ut Fussell og Keith fikk Fast til å fremskynde arbeidet med å selge selskapet. Kjøperen ble storfisken Microsoft. Prisen på 6,6 milliarder kroner inneholder en premie på 42 prosent.

Orkla er klar på at det var riktig å slå til på budet fra Microsoft. Selv om de ikke vil ut med hvor mye de tjener på salget er det klart at de har vært med på salgsprosessen.

- Vi fikk vite om dette på fredag sånn ved 18-tiden og har jobbet kontinuerlig siden da, sier investeringsdirektør Thomas Øybø i Orkla til NA24.

LES OGSÅ: Blir søkkrike på Gates

Meget spennende løsning
Orkla startet et aksjonæropprør rett før jul, der de krevde et nytt styre i Fast. Blant annet skulle styreleder Thomas Fussell og Robert Keith kastes ut av styret. Planene var å få bedre lønnsomheten i Fast og snu de svake resultatene. Nå dukket det opp en annen mulighet.

- Totalløsningen med Microsoft er en meget spennende industriell løsning for Fast, sier Øybø.

Investeringsdirektøren sier til NA24 at det var tre ting som var avgjørende for Orklas salg. For det første mener Orkla at det er en god løsning for selskapet som synliggjør den teknologiske muligheten som ligger i Fast. Dessuten var dette noe ledelsen i Fast har jobbet med en stund. Det siste viktige punktet var at aksjonærverdiene blir ivaretatt.

Bidratt
Orkla føler at de har gjort sine bidrag inn i prosessen og roser Fast-sjefen John M. Lervik for hans innsats.

Prisen er Øybø også fornøyd med.

- Vi er fornøyd med prisen. Aksjen har steget fra 10,50 kroner før jul til 19 kroner. Så dette smaker mer enn fugl, sier Øybø. Ellers hadde de ikke akseptert.

Robert Keith kommer med dårlig skjult kritikk til Orkla. Blant annet mener han at det var utenkelig for Fast å fortsette som et selvstendig selskap uten den britiske duoen.

- Vi kunne ikke fortsette som et uavhengig selskap. De ville jo kaste ut Tom og meg av vårt eget selskap, sier Robert Keith til NA24.

Keith sier også at Fast blir nok et norsk selskap som Orkla selger ut av landet.

Behov for endring
- Orkla har stor tro på Fast og vi var klar for et langt løp for å utvikle selskapet. Vårt utspill 21. desember ga tydelig uttrykk for det. Uorden og gjentatte resultatvarsler fremskyndet behovet for endringer i styret. Orkla ble trukket inn i forhandlingene cirka 80 timer før avtalen ble signert. Vi har gjort det vi kan for at avtalen skulle bli bra for alle aksjonærer. Avtalen er anbefalt av et enstemmig styre, av ledelsen og av de største aksjonærene. Microsofts bud bekrefter potensialet til teknologien og organisasjonen, men som ikke var reflektert i børskursen. Det er også verd å merke seg at Fast er børsnotert og eies av flere, kommenterer Øybø.

Blant annet hadde Orkla støtte for forandringene fra Hermes Asset Management. Skagen Fondene var også positivt innstilt til Orklas foreslåtte forandringer.

Styreformann og storaksjonær Stein Erik Hagen i Orkla ønsker ikke å kommentere Fast-salget. Den jobben overlater han til investeringsdirektøren.

- Det blir ikke riktig av meg som styreleder å kommentere denne saken, sier Hagen til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere