*Nettavisen* Økonomi.

Mattilsynet ble varslet i natt

Folkehelsa fikk «vag beskjed». I ettermiddag var Gilde kjøttdeig fortsatt til salgs i butikkene.

24.02.06 21:43

Da TV 2 Nettavisen sjekket i en dagligvarebutikk i Oslo i 15.30-tida, lå Gilde-kjøttdeigen fortsatt i disken. Etter det vi vet, hadde det ikke gått ut noe varsel om å ta den bort.

Butikken tok likevel vekk kjøttdeigen etter at de ble gjort oppmerksom på saken.

En time tidligere kom det frem på en pressekonferanse at Gilde kjøttdeig trolig er årsaken til alvorlig nyresykdom hos seks barn. Gilde trekker nå 50 tonn kjøttdeig.

Men allerede to og en halv time før hadde Mattilsynet kalt inn til pressekonferanse. Klokken 12.04 fredag gikk det ut melding til medie-Norge:

«Mattilsynet og Nasjonalt folkehelseinstitutt innkaller til pressekonferanse om sannsynlig årsak til HUS-syndrom som har medført nyresvikt hos barn», het det i invitasjonen.

Vag beskjed
Mattilsynet fikk ifølge pressetalsmann Finn Oluf Nyquist en «veldig vag beskjed» fra Folkehelseinstituttet i natt om mulig smittefare i Gilde kjøttdeig. Men da var det ingen til stede på kontoret.

- Hvorfor gikk dere ikke ut og advarte mot kjøttdeig før?

- Dette var en veldig vag melding som måtte kvalitetssikres. Det måtte gjøres flere prøver, sier Nyquist. Han sier at Mattilsynet har jobbet så raskt de kunne med å sjekke bakterien.

- Siden det er veldig alvorlig sak å gi Gilde skylden for bakterien måtte det være en viss grad av sannsynlighet for at dette var tilfellet, forklarer han. Videre legger han til at Mattilsynet sendte ut pressemelding og gav beskjed til Gilde så raskt vi kunne, sier Nyquist.

- Gildes ansvar
Mattilsynet sier til TV 2 Nettavisen at det er Gilde som har ansvaret for å varsle butikkene om at kjøttdeigen skal trekkes tilbake. Pressetalsmann Nyquist sier han trorat Gilde har handlet raskt. Norgesgruppen skal allerede ha varslet sine butikker.

Nyquist er også av den oppfatningen av at folk er klar over faren, etter at det gikk på radio.

- Vi har mottatt en rekke samtaler fra privatpersoner, sier han.

Det har ikke lyktes TV 2 Nettavisen å få kontakt med Gilde for å høre hvordan varslingen har foregått.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.