NA24.no

Mattilsynet har stengt et Røkke-anlegg

STENGT: Anlegget til Norway Seafood i Skarsvåg har blitt stengt av mattilsynet. (MERK: Båten har ikke noe med saken å gjøre).
STENGT: Anlegget til Norway Seafood i Skarsvåg har blitt stengt av mattilsynet. (MERK: Båten har ikke noe med saken å gjøre). Foto: Siv Trude Johansen (Finnmark Dagblad)
Sist oppdatert:
- De tømte fiskeinnvoller i nærheten av kaia.

(Finnmark Dagblad): - Vi ser så alvorlig på dette at vi stenger bruket. Vi stenger også muligheten til å ta imot usløyd fisk i framtiden, sier distriktssjef Per Helge Enoksen i Mattilsynet, til Finnmark Dagblad.

Røkke er indirekte største eier i Norway Seafood. Konsernet Aker som Røkke og familien kontrollerer to tredeler av eier gjennom selskapet Converto Capital Fund hele 74 prosent av Norway Seafood.

Da mattilsynets kontrollører fant utilfredsstillende hygieniske forhold hos Norway Seafoods anlegg i Skarsvåg i Nordkapp kommune onsdag, fattet de straks to vedtak.

Det ene vedtaket fastslår at bruket må stenge ned sin produksjon og vaske ned mottak og fiske karr, og rydde og vaske slusen, altså forrommet til produksjonslokalene. De får ikke starte opp igjen før mattilsynet har godkjent vaskejobben, heter det av vedtaket.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kjell Inge Røkke er indirekte største eier i Norway Seafood.


Dårlig avfallshåndtering

Det andre vedtaket går på manglende utstyr til å håndtere fiskeavfall.

- De tømte fiskeavfall utfor moloen, i nærheten av kaia. Det er forbudt. Forskriftene sier at næringsmiddelavfall skal fjernes på miljøvennlig og hygienisk måte, og skal ikke være en kilde til forurensing, sier distriktssjefen.

Et landanlegg skal ha egnede muligheter til å disponere og lagre avfallet. Det at noen kjører avfall direkte utenfor kaianlegget er ikke vanlig.

- Vi har sett på enkelte kaier at det ligger fisk ute i sjøen på havbunnen, men jeg har ikke før opplevd at et bruk har kjørt avfall direkte på sjøen, sier Per Helge Enoksen.

Startet opp igjen

Bruket i Skarsvåg får ikke sløye fisk inne på mottaket før det kan vise at de kan ta imot og fjerne næringsmiddelavfall, framkommer det av vedtaket. Det jobber Norway Seafood med å finne en løsning på.

- Mattilsynet har påpekt at vi har utfordringer med slog og avskjæringer. Vi har vasket ned karr og har gitt beskjed om at vi ikke sløyer på land. Vi er nå operative igjen.

- Men inntil vi finner en god løsning med hva vi gjør med slog, så kan vi ikke sløye på land. Det gjøres om bord i båten, så vi får ferdig sløyd fisk, sier produksjonsdirektør Per Gunnar Hansen i Norway Seafood torsdag.

Les flere artikler fra Finnmark Dagblad her.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere