NA24.no

Matvarepris opphever «tyngdelov»

Til tross for stor overproduksjon av kylling i Norge viser tall fra SSB en prisvekst på hele 7,1 prosent fra januar til juli i år.
Til tross for stor overproduksjon av kylling i Norge viser tall fra SSB en prisvekst på hele 7,1 prosent fra januar til juli i år. Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Kraftig overproduksjon av norsk kylling ga sterk prisøkning.

Den kanskje viktigste «tyngdeloven» i økonomisk teori er sammenhengen mellom tilbud og etterspørsel. Øker tilbudet synker prisen og omvendt.

I norsk landbruk ser det ut til at denne loven er opphevet når det gjelder kyllingmarkedet.

Natinen skriver tirsdag at alle de tre store kyllingaktørene har satt inn tiltak for å redusere produksjonen etter stor overkapasitet de siste årene.

Til tross for overproduksjonen, viser tall fra SSB en prisvekst på kylling på hele 7,1 prosent fra januar til juli i år.

Fagfolk sliter med å forklare sammenhengen. 

Rådgiver Mads Svennerud i Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (Nilf ), Mads Svennerud, uttaler til Nationen at det virker som priser i butikk lever sitt eget løsrevne liv fra markedsbalansen.

Avdelingsleder Johanne Kjuus i Virke har en annen forklaring:

- Sannsynligvis har butikkene solgt kylling for billig i perioden før, sier hun til Nationen.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere