NA24.no

Matvareprisene skyter til himmels

Ekspertene trodde ikke på en lignende prisøkning på mat i år som i fjor, men ble tatt grundig på sengen.
Ekspertene trodde ikke på en lignende prisøkning på mat i år som i fjor, men ble tatt grundig på sengen. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Matvarekjedene får skylden.

SSB la mandag frem nye tall for inflasjonen, og det viser at matvareprisene er i ferd med å trekke prisnivået i Norge til nye høyder.

Den totale inflasjonen (KPI) det siste året er nå 2,2 prosent, mens DNB meldte mandag morgen at de regnet med at det ville være 1,5 prosent.

Den umiddelbare reaksjonen er at kronen styrker seg mot både dollar og euro.

Fra juni til juli steg matvareprisene med hele 3,1 prosent, noe som ifølge SSB i all hovedsak skyldes matvarekjedene.

Mye sterkere prisvekst enn ventet

DNB meldte mandag morgen at de ikke trodde den sterke prisveksten vi så i juli i fjor ville gjenta seg, men tok grundig feil. I fjor steg matvareprisene med 2,4 prosent i juli, nå er det betydelig mer.

- Alle undergruppene, med unntak av iskrem, hadde en prisoppgang fra juni til juli. Økningen for flere matvarer kan, som i fjor på samme tid, ses i sammenheng med en prisjustering foretatt av matvarekjedene, skriver SSB.

En god del av prisøkningen settes i sammenheng med nye priser i forbindelse med jordbruksoppgjøret, spesielt når det kommer til frukt og grønt.

- Prisene for frisk frukt økte med 5,0 prosent, mens prisene på friske grønnsaker steg med 4,4 prosent. Økte råvarepriser på kakao, kan være årsaken til at prisene på sjokoladeproduktene steg fra juni til juli, melder SSB.


Dyrere transport og energi

Tallene fra SSB viser også at det har vært en merkbar økning gjennom sommeren på energi og transport.

- Elektrisitetsprisene faller normalt gjennom våren og sommeren, men fra juni til juli i år steg imidlertid prisene inkludert nettleie med 6,5. Prisene på flyreiser steg med 13,9 prosent fra juni til juli. I samme periode økte prisene på aviser, bøker og skrivemateriell med 6,3 prosent.

Samtidig melder SSB at prisen på feriereiser falt 3,3 prosent, trolig som følge av det fine været.

Billigere klær

Samtidig som det er kraftig prisøkning på noen varer, er det en markant nedgang i prisen på klær.

- Klesprisene falt 5,6 prosent som følge av sesongmessig salgsaktivitet, og bidro dermed til å trekke KPI ned, melder SSB.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere