Med full stilling har de 36 uker fri i året

Fallende oljepris kan gjøre det nødvendig å gjøre noe med de gullkantede turnusene i oljebransjen.

Fallende oljepris kan gjøre det nødvendig å gjøre noe med de gullkantede turnusene i oljebransjen. Foto: Marit Hommedal (NTB Scanpix)

- Det er ingen andre som har det sånn.

02.10.14 07:58

Dagens Næringsliv har søndag en større gjennomgang over utfordringene til oljebransjen, med høye kostnader, lav effektivitet og fallende oljepris.

Statoil har planer om å kutte kostnader for åtte milliarder kroner i 2016.

Sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen, antyder nå at de gullkantede arbeidsforholdene for oljearbeiderne i nordsjøen går mot slutten.

- Jeg har en mistanke om at kostnadene på norsk sokkel kan reduseres kraftig. De må få ned kostnadene. De trenger færre mennesker. Det er grunn til å reflektere over skiftordninger i Nordsjøen. To uker på og ifre av. Det gir 16 arbeidsuker i året. Det er ingen andre som har det sånn. Det blir veldig dyrt. Jeg tror hver sten blir snudd, ellers er vi ikke konkurransedyktige, advarer sjeføkonomen.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets tror at fallet i oljeprisen den siste tiden, som for tiden er rundt 95 dollar fatet for nordsjøolje, bare vil fortsette.

- Det er ikke noen tekniske bremser her før man er nede på 87-88 dollar, så da ligger det egentlig fort an til at vi skal se 80-tallet, sier Kjus til avisa.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.