NA24.no

Medeier i Oslo Liftutleie tok opp ulovlig millionlån

Sist oppdatert:
Får strekk av revisor.

Raymond Andersen eier Oslo Liftutleie sammen med Lars Ole «Rikingen» Johansen. De fem siste fem årene har de to omsatt for flere 100 millioner kroner.

Igjennom Rah Holding eier Andersen 9,9 prosent av lift-selskapet. Dette selskapet har nå levert regnskapet til Brønnøysundregistrene, men alt er ikke helt etter boken.

Andersens holdingselskap står nemlig oppført med en ulovlig aksjonærlån.

Må tilbakebetales umiddelbart

«Selskapet har gitt lån på kr. 2.768.924,- til aksjonær. Lånet er i strid med aksjeloven §8-7 da sikkerheten for lånet ikke er tinglyst.», skriver revisoren i sin beretning for 2012.

Ifølge notene i regnskapet har Andersen stilt sikkerhet med pant i en eiendom, men dette er altså ikke tinglyst. Det betyr at lånet må betales tilbake umiddelbart, heter det i aksjeloven.

Selv ønsker Raymond Andersen ikke å kommentere noe som helst rundt saken da Nettavisen ringer.

Risikerer straffeskatt

Per-Ole Hegdahl er advokat i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening. Han forteller at det ikke er uvanlig at man bryter disse reglene.

- Brudd på aksjeloven er belemret med straff, men i denne type saker reises det sjelden straffesak. Her er det som oftest de skattemessige konsekvensene som er mest byrdefulle. Hvis skattemyndighetene mener at lånet ikke oppfyller formkrav til lån for aksjonær, så kan lånet bli omklassifisert til utbytte eller lønn. Begge deler medfører en beskatning, og normalt også straffeskatt, sier han.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisen!

Rah Holding er oppført med en egenkapital på 9,2 millioner kroner. Selskapet ble stiftet i 2005.

Lars Ole Johansen ble kjent gjennom VGTV-programmet «Rikingen» i 2010. Selskapet de to har sammen omsatte for rundt 75 millioner kroner i 2012. Det er opp 20 prosent fra 63,5 millioner kroner i 2011.

- Jeg håper vi skal nå en omsetning på 100 millioner innen tre år, sa daglig leder Lars Ole Johansen til Nettavisen i januar.

Lars Ole Johansen har sin eierandel i Oslo Liftutleie igjennom Loj Holding.

Les også: «Rikingen» brutal ranet

Det har ikke lykkes Nettavisen å få kommentar fra Lars Ole Johansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere