*Nettavisen* Økonomi.

Medieskandalen: Brooks frikjent og Coulson dømt

Rebekah Brooks er frikjent for telefonhackingen som tabloidavisen News of the World bedrev mens hun var redaktør for over ti år siden. Foto: Neil Hall (Reuters/NTB scanpix)

Tidligere redaktør Rebekah Brooks er frikjent på alle punkter, mens Andy Coulson er funnet skyldig i telefonhacking i det som er omtalt som en av Storbritannias største medieskandaler.

24.06.14 15:09

Kjennelsene i Old Bailey Court i London falt etter en 130 dager lang rettssak, som er blitt fulgt tett av både britiske og utenlandske medier. Da kjennelsene ble kunngjort tirsdag, hadde juryen sittet sammen bak lukkede dører i åtte dager.

Både Brooks og Coulson har vært redaktører i den nå nedlagte tabloidavisen News of the World, som i sin jakt på nyheter og hacket seg inn på telefonene til både kjendiser, kongelige og ofre for kriminelle handlinger.

Camerons pressesjef
Mens Brooks etter hvert ble leder for den britiske delen av Rupert Murdochs medieimperium, ble Andy Coulson pressesjef for Storbritannias statsminister David Cameron. Coulson ble tvunget til å trekke seg som følge av avsløringene som kom for litt over tre år siden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tidligere redaktør Andy Coulson er funnet skyldig i telefonhacking. Foto: Stefan Rousseau (NTB scanpix)

Cameron står ved løftet han tidligere ga om å be om unnskyldning dersom Coulson ble funnet skyldig i saken, sier en talsperson for Cameron etter at dommen kom.

Brooks har hele tiden nektet seg skyldig. Hun har under rettssaken sagt at hun ikke visste at News of the World drev med avlytting av mobiltelefoner mens hun var redaktør for avisen fra 2000 til 2003.

Hun dro fra retten i taxi sammen med ektemannen uten å stoppe for å kommentere saken.

- Endret praksis
Den britiske delen av Rupert Murdochs medieimperium understreker at de har endret praksis.

- Vi har sagt for lenge siden, og gjentar i dag, at det ble gjort feil og at vi beklager det, sier en talsperson.

News of the World var kjent for å avsløre pikante detaljer om kjendisers privatliv, men under rettssaken er det de tidligere medietoppene som har opplevd å få sitt privatliv brettet ut i all offentlighet. Saken har også vært en stor belastning for Cameron og flere andre politikere som er blitt beskyldt for å ha pleid altfor nære bånd til Murdoch og andre medietopper.

Blant annet har det blitt kjent at Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair ga råd til Brooks kort tid før hun ble pågrepet sommeren 2011. Da hadde hun to dager tidligere trukket seg fra stillingen som toppsjef i News International, den britiske delen av Murdochs medieimperium. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag