NA24.no

Det privateide landområdet på Svalbard inkluderer blant annet det nedlagte gruvesamfunnet Hiorthhamn og Operafjellet (Bildet:  Utsikt mot Operafjellet fra Svalbard polarhotell.)
Det privateide landområdet på Svalbard inkluderer blant annet det nedlagte gruvesamfunnet Hiorthhamn og Operafjellet (Bildet:  Utsikt mot Operafjellet fra Svalbard polarhotell.) Foto: Jan Greve (NTB scanpix)

Mediesky bergensfamilie vil selge del av Norge til utlandet

Sist oppdatert:
Misfornøyd med staten og har lagt en stor eiendom utenfor Longyearbyen til salgs på det internasjonale markedet.

I over 70 år har en mediesky bergensfamilie eid en stor og kullrik eiendom like utenfor Longyearbyen. Nå er landområdet til salgs på det internasjonale markedet, skriver VG tirsdag.

Austre Adventfjord ligger på motsatt side av fjorden utenfor Longyearbyen og er på størrelse med Bærum kommune.

Det er industrimannen, investoren og bonden Henning Horn (64) som eier Austre Adventfjord sammen med sine søstre Elin Horn Galtung (68) og Kari Horn (66).

Ifølge VG ønsker Horn-familien nå å selge Austre Adventfjord.

Prisen er ukjent, men store internasjonale finansinstitusjoner er engasjert for å finne potensielle kjøpere.

– Eiendommen Austre Adventfjord kan i utgangspunktet selges fritt, men innenfor de rammer som legges av Svalbard-traktaten og Svalbardloven, bekrefter Nærings- og fiskeridepartementet i en e-post til VG.

Bakgrunnen for eiendomssalget er en betent strid mellom Austre Adventfjord AS, hvor Horn er medeier og styreleder, og kullselskapet Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS (SNSK) som eies av den norske stat.

Austre Adventfjord AS mener Store Norske blokkerer for ny kulldrift på eiendommen og hevder selskapet gjør krav på ressurser det ikke trenger, skriver VG.

Dette tilbakevises av Store Norske, som ifølge egne tall har registrert over 300 utmål på øygruppen. Selskapet hevder imidlertid at det trenger forekomstene i Austre Adventfjord i sin ressursbase.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere