*Nettavisen* Økonomi.

Medietilsynet avventer Simonnes-undersøkelser

Avtroppende Vårt Land-redaktør Helge Simonnes (59) har forhandlet seg frem til sluttavtaler verdt ca 18 millioner kroner med avisens eier Mentor Medier. Nå har både selskapet og den største aksjonæren hentet inn juridisk bistand for å granske avtalene. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Kan be om en redegjørelse fra Vårt Lands eier når advokatrapportene foreligger.

Tidligere i uken avslørt Nettavisen at den største aksjonæren i Mentor Medier og selskapet selv har engasjert advokater som uavhengig av hverandre skal gjøre juridiske gjennomganger av de omstridte sluttavtalene til Vårt Land-redaktør Helge Simonnes.

59 år gamle Simonnes har måttet tåle kritikk fra flere hold for aksjesalgsavtalen med Vårt Lands eier Mentor Medier og etterlønnsavtalen som gir ham en samlet sluttpakke på om lag 18 millioner kroner.

Har engasjert Steenstrup Stordrange
- Jeg reagerer på størrelsen på beløpene. Simonnes har fått en veldig god avtale. Jeg ønsker å finne ut hva som ligger bak. Jeg vil ha en juridisk vurdering av om avtalene er gode, og om det har skjedd noe kritikkverdig, sa hovedaksjonær Jan Erik Mushom til Nettavisen tidligere i uken.

I samme artikkel opplyser styreleder Håkon Jahr i Mentor Medier har engasjert Advokatselskapet Steenstrup Stordrange for å få gjort en gjennomgang av de faktiske forhold knyttet til avtalene som er inngått mellom Helge Simonnes og selskapet.

Får mest i pressestøtte
En del av kritikken mot Simonnes’ sluttavtaler har gått på at Vårt Land er den avisen i Norge som mottar mest penger i pressestøtte. Det kristne mediehuset får 43,5 millioner kroner i støtte i 2015, mens Dagsavisen – som også eies av Mentor Medier – mottar nest mest (42 millioner). Mentor Medier eier også Rogalands Avis, som får 9,5 millioner kroner i pressestøtte i år.

Til sammen mottar disse avisene nesten en tredel av det totale produksjonstilskuddet på 303 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jan Erik Mushom er med sine 10 prosent eierandel største aksjonær i Mentor Medier. Han har reagert på både størrelse og form på Helge Simonnes' sluttavtaler. Foto: Privat

Tilsynet sitter på gjerdet
Det er Medietilsynets oppgave overvåke om det forekommer brudd på forskriftene om pressestøtte i Norge.

Så langt har tilsynet vurdert at det ikke er grunn til å mistenke at pressestøtten er blitt misbrukt i forbindelse med den avtroppende Vårt Land-redaktørens sluttavtaler.

- Tilsynet følger saken og kan komme til å be Mentor Medier om en redegjørelse dersom det kommer fram nye opplysninger, for eksempel når advokatrapportene foreligger, sier seniorrådgiver Bjørn Tore Østeraas i Medietilsynet til Nettavisen.

Hovedaksjonær Jan Erik Mushom har bedt om en ekstraordinær generalforsamling i Mentor Medier. Styreleder Håkon Jahr tar sikte på at Advokatselskapet Steenstrup Stordranges juridiske konklusjoner blir lagt frem på generalforsamlingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag