NA24.no

Medietilsynet varsler gebyr til NRK


NRK BRØT LOVEN: NRK la ut prognosen for Arbeiderpartiets valgresultat på landsbasis og i Bergen kl. 20.49 i går kveld. Kyrre Nakkim i NRK beklaget dette mandag kveld.
NRK BRØT LOVEN: NRK la ut prognosen for Arbeiderpartiets valgresultat på landsbasis og i Bergen kl. 20.49 i går kveld. Kyrre Nakkim i NRK beklaget dette mandag kveld. Foto: Twitter
Sist oppdatert:
Medietilsynet vil ilegge NRK gebyr fordi statskanalen brøt valgloven.

«Medietilsynet vil i brev til NRK varsle om at tilsynet kan komme til å ilegge gebyr. NRK får mulighet til å uttale seg før Medietilsynet gjør vedtak i saken» skriver Medietilsynet i en pressemelding tirsdag morgen.

11 minutter før valglokalene stengte mandag kveld, viste NRK1 en prognose for Arbeiderpartiets resultat i kommunevalget basert på forhåndsstemmene, skrev Nettavisen mandag kveld.

- Et par tidligere saker har vi ilagt gebyr, og dette er absolutt en sak der vi vil vurdere hvor stort gebyr vi vil ilegge, sier direktør for konsesjon og og tilsyn i Medietilsynet, Gudbrand Guthus, til Nettavisen.

Erkjente tabben

Kyrre Nakkim, magasin- og debattredaktør i NRK, var snar med å beklage feilen på Twitter.

«Vi beklager at det kom et tall ut på lufta, det skyldes en misforståelse og vi beklager det» skrev han.

I 2009 gjorde Dagbladet en tilsvarende valgtabbe i et nyhetsvarsel. Avisen ble ilagt et gebyr på 40.000 kroner.

Direktør Gudbrand Guthus sier til Nettavisen at overtredelsen til NRK er mer alvorlig enn den Dagbladet gjorde i 2009.

Mer alvorlig

-Dagbladet saken er veldig annerledes da det dreide seg om sekunder før stengetid, og det var bare de som abbonerte på sms-tjenesten som fikk informasjonen, sier Guthus.

- I dette tilfellet er det sendt på NRK 1 på et tidspunkt da svært mange så på, sier Guthus. I tillegg var det ikke snakk om sekunder før valglokalene stengte, som i Dagbladet-tilfelle i 2009, men 11 minutter før.

Guthus sier at Medietilsynet også vil ta hensyn til økonomien til NRK når et eventuelt gebyr skal utmåles.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere