*Nettavisen* Økonomi.

Medvind på børsen

Oslo Børs krabber seg oppover.

02.10.08 10:19

Torsdag formiddag ser lysere ut for investorene.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen åpnet negativt men etter klokken 10 ble stemningem straks bedre. Hovedindeksen stiger 0,80 prosent til 311,02 poeng.

Oljesving
Det er fortsatt store svingninger for oljeprisen.

Onsdag kveld kom den ukentlige oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene og den viste at råoljelagrene sammen med drivstofflagrene vokste i forrige uke. Samtidig økte raffineriene utnyttelsesgraden.

Torsdag morgen faller kontraktene på nordsjøolje til 1,71 prosent til 93,70 dollar per fat.

Jekker ned
Meglerhuset Merrill Lynch har nedjustert anbefalingen i StatoilHydro til «underperform» fra nøytral. Samtidig har de jekket opp konkurrentene Total og BP til nøytral fra «underperform».

StatoilHydro stiger 0,37 prosent til 134,40 kroner.

Yara felles av Mosaic
Yara faller rett ned fra start. Aksjekursen senkes 6,79 prosent til 182 kroner.

Det skjer etter at de amerikanske kunstgjødselsselskapene falt markant i handelen på Wall Street onsdag kveld. Konkurrenten Mosaic la onsdag kveld frem sitt resultat for første kvartal grunnet avvikende regnskapsår. Selv om de kan vise til en solid forbedring, klarer de ikke innfri høye forventninger. Det ga et massivt fall på børsen. Aksjen raste 17 prosent i etterhandelen.

Europa stiger
Ogå ute i Europa er stemningen for det meste positiv.

Den sveitsiske storbanken UBS trekker opp flere finansaksjer. Bankkonsernet har tapt mest på den globale kredittkrisen av europeiske banker. I dag kunne de opplyse at det kommer et lite overskudd for for tredje kvartal. Samtidig sier banken at den forventer at 2009 vil bli et lønnsomt år.

I Paris stiger CAC 40-indeksen med 0,4 prosent, i Frankfurt er DAX-indeksen opp 0,51 prosent, mens FTSE 100 i London stiger 0,81 prosent. OMX-indeksene i Stockholm og Helsinki stiger henholdsvis 1,55 og 0,40 prosent. I København faller OMX-indeksen 0,33 prosent.

I den asiatiske aksjehandelen var det ingen stor glede å finne etter at redningspakken til de amerikanske myndigheter gikk igjennom i Senatet. Børsene falt tilbake torsdag morgen.

Les mer:Asiafall tross redningspakke og Ja til krisepakken

Er du spent på finanskrisen. Diskuter med NA24s kommentator Trym Riksen torsdag kveld. Send inn spørsmål allerede nå.

Les mer:Spør eksperten om finanskrisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag