*Nettavisen* Økonomi.

Megler hoppet i døden

Børser i fritt fall gjør meglernes arbeidssituasjon livsfarlig.

14.01.08 08:51

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Meglere blir fort utbrente, jobber døgnet rundt for å oppnå topp resultater og for å komme på Kapitals topp-tre-liste.

NA24 - din næringslivsavis

I en krevende bransje hvor prinsippet «helt om natten - helt om dagen» råder kan det fort bli for mye.

Stjerne begikk selvmord
Under en rettssak som pågår i Storbritannia har det i britiske medier kommet frem at mattegeniet og den kommende meglerstjernen Darren Liddle (26) tok sitt eget liv som en følge av det høye arbeidspresset. Unge Liddle hadde før selvmordet lagt bak seg det beste førsteåret noen meglere har prestert noensinne hos storbanken Credit Suisse i London City.

Selv om politiet og kjæresten hans forsøkte å snakke han fra å hoppe ned fra Hilton Hotel i London i to og en halv time ble tragedien et faktum. Liddle skal ha hatt store rusproblemer som en følge av arbeidspresset og han skal ha vært ruset da han hoppet.

– Meglere jobber hardt og mye. De har en stresset arbeidssituasjon, spesielt i volatile markeder som nå. Det er klart at det tar på, sier administrerende direktør i Norsk Fondsmeglerforbund, Per Broch-Mathisen til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han forteller videre at det tidligere er gjort undersøkelser av megleres arbeidssituasjon, særlig etter børskrakket i 1987. Psykologer ved Universitetet kunne da konkludere med at stressituasjonen til meglerne nesten kunne sammenlignes med situasjonen for dem som arbeidet etter Alexander Kielland-ulykken.

Børsen raser
Siden nyttår har Oslo Børs falt over ti prosent og er nede på nivåer tilsvarende inngangen til 2007. I fjor steg børsen til slutt 11,5 prosent, men den urolige situasjonen som har preget det siste halvåret slipper ikke taket.

Frykten for en solid økonomisk nedtur er i ferd med å ta overhånd blant investorene på Oslo Børs. De siste dagene har vært helrøde. I årets åtte første børsdager har kun to vært positive. Verdier for over 215 milliarder har forsvunnet, noe som gjør det tøft å være megler. Men at det går an å gjøre noe med det, tror ikke Broch-Mathisen.

– Meglere skal betjene kundene sine uansett markedsforhold. Dette er veldig stressende, særlig i perioder hvor markedene går nedover, og kundene taper. Sånn er det, men man forsøker å skape gode arbeidsforhold, og i Norge er det stort sett et godt arbeidsmiljø, sier Broch-Mathisen.

- Må se etter utbrenthet
Trond Albert Skjelbred, partner i Nor PR er derimot ikke enig i Mathisens utsagn. For noen år siden gjorde Nor PR en studie for en kunde i olje/offshorebransjen. De fikk hjelp av Atle Roness, professor i Psykiatri ved Haukeland sykehus. Han ledet en workshop i selskapet hvor de tok opp nettopp temaet utbrenthet for at ledere skal ble mer observante på signalene.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er viktig at bedriftene er interessert i å se etter disse signalene, for når noen er utbrent er det allerede for sent, og det koster ikke bare personen mye, men også bedriften. Signalene må plukkes opp på forhånd, understreker han. Det er viktig fra ledelsen sin side og ikke bare fokusere på bunnlinje og drive rovdrift av ansatte. Det er ikke om å gjøre å være lengst på jobb, sier han til NA24.

Ledelsen må ha en mer balansert tenkning, et godt samarbeid og inspirere til kulturelle innslag. Ledere bør også stå bak sine ansatte i krisesituasjoner og ta ansvar slik at den, eller de, ansatte ikke blir stående alene i vinden å forsvare seg.

- Generelt tar ledere ansvar, og så lenge meglerne har fulgt rutiner og verdigrunnlag i selskapet, står lederne bak dem, sier han.

Ikke bare lederens ansvar
Skjelbred er også opptatt av at det ikke bare er lederens ansvar. Megleren selv bør være opptatt av hvordan han lever livet sitt. De bør fokusere på at man ikke alltid kan være best.

Forskning viser at de som investerer tid i både jobb og familie yter mer, får inspirasjon og klokskap til også å gjøre det bedre i jobben. De går hjem og gjør sosiale ting.

- Det beste er å få kone og barn. Da får man andre verdier, og fokuserer på andre enn seg selv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag