NA24.no

Megler tiet om fuktskade

Sist oppdatert:
Eneboligen fikk to ulike takster; en uten og en med påviste fuktskader. Prisforskjell: 650.000.

I 2002 kjøpte en familie en enebolig på Jessheim utenfor Oslo gjennom eiendomsmeglergiganten DnB NOR Eiendom, som da gikk under navnet DnB Eiendom.

NA24 - din næringslivsavis

Men boligdrømmen snudde seg raskt til et mareritt for familien. Kort tid etter at kjøperne og deres to barn flyttet inn i eiendommen, oppsto det problemer. Vinteren 2004 gikk nemlig det kommunale VVS-anlegget tilknyttet eiendommen tett, noe som førte til at det trakk kloakk inn i kjelleren. Etter dette ble det også avdekket at vann trengte inn i kjelleren fra vegger og gulv.

Grunnleggende feil i drenering og fundamentering ble funnet, og det ble klart at det måtte store utbedringer til før familien kunne benytte seg av eiendommen slik de hadde trodd da de flyttet inn.

Problemene kom helt overraskende på familien, da ingenting i taksten hadde påvist skader. Men fuktproblemen stod faktisk beskrevet i en ukjent takst - som kjøperne ikke ante eksisterte.

To takster
Taksten på eiendommen var utarbeidet av takstmann Eirik Brauter. I prospektet fra eiendomsmegler heter det blant annet følgende:

«Takstmann påpeker tegn til vann i vinduskarmer i takvindu i 2. etasje. Glasset i disse vinduene synes å være punktert. Det ble målt litt fukt i de fleste flislagte gulvflater i kjeller. Dette antas ikke å ha betydning.»

Men da familien gikk rettens vei for å få hevet kjøpet, kom den til da ukjente taksten på bordet. Den var utarbeidet av takstmann Jon Kristian Klausen, og var bestilt av eiendomsmegleren selv. Årsaken til at taksten dukket opp, var at Klausen skulle være skadetakstmann da rettssaken mot selger kom opp.

Denne taksten påpeker fukt flere steder på eiendommen. DnB Eiendom hadde imidlertid ikke nevnt denne taksten med et ord da boligen skulle selges.

Stor verdiforskjell
I den første taksten konkluderte takstmann Eirk Brauter med en markedsverdi på 3,5 millioner kroner for eiendommen. Denne taksten var innhentet av familien som solgte eiendommen.

Men omtrent en uke etterpå var en annen takstmann på befaring, rekvirert av DnB NOR Eiendomsmegling i Jessheim. Han fant fuktskader på eiendommen, og takserte eiendommens verdi til 2.850.000 kroner - 650.000 kroner mindre enn første takst. Den siste taksten kom altså aldri til kjøper, som betalte 3,2 millioner kroner for eiendommen.

Megler og selger har i etterkant inngått forlik gjennom selgers eierskapsforsikring, og Dnb NOR Eiendom mener saken er ryddet opp i.

Men nå er megleren klagd inn til Kredittilsynet. I et brev som kjøperens advokat har sendt til Kredittilsynet, fremgår det at verditaksten på de to vurderingene var klart forskjellig.

- De faktiske forhold synes på denne bakgrunn å være at selger innhentet to ulike vurderinger og kun fremla den som ga utsikter til å oppnå best mulig pris, skriver familiens advokat, Audun L. Bollerud, i et brev til Kredittilsynet. Advokaten har på eget initiativ klaget DnB Eiendoms kontor på Jessheim inn for tilsynet.

- Må få konsekvenser
Bollerud mener eiendomsmegleren har opptrådt sjokkerende.

- Som megler har man en plikt til å gi de opplysninger man er kjent med til begge partene. I dette tilfellet synes jeg det ser ut som om man har bevisst forledet kjøperne ved å fremlegge en takst som er mer fordelaktig, sier Bollerud til NA24.

Han mener saken bør få konsekvenser for megleren.

- Kommer det ikke noen konsekvenser for megleren, er det fritt frem for eiendomsmeglere å holde kjeft om mangler de kjenner til. Slik bør det ikke være. Hadde mine klienter kjent til denne taksten, hadde de ikke budt på denne eiendommen, sier Bollerud til NA24 . Han påpeker at eiendomskjøpet har påført familien som kjøpte store problemer og mye ekstraarbeid.

Bollerud mener meglerne har en lei tendens til å feie problemene under teppet, og at dagens prospekter er gjennomsyret av holdningen: Intet sett - intet hørt. Man hadde unngått flere rettssaker og problemer i etterkant dersom meglerne arbeidet mer aktivt for å få fakta på bordet, ifølge advokaten.

Kredittilsynet avventer
NA24 får opplyst hos Kredittilsynet at de har mottatt klagen, men ikke har prioritert saken da de har hatt mye saker til behandling i avdelingen for nettopp tilsyn av eiendomsmeglere.

- Har megler opplysninger som blir tilbakeholdt, er det problematisk, sier spesialrådgiver Anne-Kari Tuv hos Kredittilsynet på generelt grunnlag.

Har du tips om lignende saker? Kontakt vår reporter Sigvald Sveinbjørnsson.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere