*Nettavisen* Økonomi.

Meglerfirma ilagt gigantbøter for Libor-fusk

Foto: (Mediehuset Nettavisen)

Amerikanske myndigheter vil sikte tre tidligere ansatte i selskapet for svindel.

25.09.13 16:39

Meglergiganten ICAP i London er ilagt bøter tilsvarende over en halv milliard kroner for fusk med den såkalte Libor-renten. Amerikanske myndigheter vil sikte tre tidligere ansatte i selskapet for svindel.

ICAP skal betale 14 millioner pund til britiske myndigheter og 65 millioner dollar til myndighetene i USA, ble det opplyst onsdag. Oppgjøret er det fjerde i sitt slag i løpet av den globale etterforskningen av Libor-svindel.

Libor er en styringsrente for lån britiske banker imellom. De første avsløringene av omfattende triksing med denne renten, som er retningsgivende for kontrakter verdt tusenvis av milliarder dollar rundt om i verden, kom i fjor sommer.

Tidligere i år skrev Nettavisen NA24 en artikkel om en innsider fra finansmiljøet som innrømmer at han har vært med på å manipulere den norske pengemarkedsrenten Nibor.

- Manipulerte den norske renten
Nøyaktig klokken 12.00 hver formiddag klokkes denne renten inn til en ny notering. De som fastsetter den er de seks store bankene DnB, Handelsbanken, SEB, Swedbank, Nordea og Danske Bank.

- Det enkleste i verden er å styre Nibor noen punkter opp eller ned, alt etter hvor du vil ha den, sa kilden, som i mange år har vært sentralt plassert på innsiden i én av de seks bankene og som sitter med førstehåndskunnskap om hvordan Nibor fastsettes.

- Og det gjorde de seks bankene ofte?

- Ja, helt klart.

Les også:- Svindlet alle med boliglån for 15.000 kroner

Stoler ikke på bankene
I Norge ønsker staten å ta kontroll over fastsettingen av NIBOR-renten, som er styringsrenten for lån norske banker imellom. Tidligere har norske banker selv styrt fastsettelsen av den viktige pengemarkedsrenten NIBOR, men nå vil staten ha kontroll over prosessen.

Norwegian Interbank Offered Rate (NIBOR) beregnes fortløpende som et gjennomsnitt av hva seks store norske banker krever i renter på usikrede utlån til andre banker.

Finansminister Sigbjørn Johnsen vil endre måten denne renten bestemmes på. I et brev til Finanstilsynet ber han om at det utarbeides nye regler slik at fastsettelsen av renten kan bringes «inn under offentlig regulering og tilsyn», skrev Aftenposten i følge NTB, i august i år.

NIBOR er sentral for norsk økonomi blant annet fordi mange lån og finansielle kontrakter tar utgangspunkt i den, og det er Bankenes interesseorganisasjon Finans Norge har til nå hatt ansvaret for NIBOR-fastsettelsen og har gjort flere endringer for å styrke tilliten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.