NA24.no

Meglergigant anker milliondom

Sist oppdatert:
- Denne dommen blir anket. Det er helt klart, sier Carnegies advokat.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Carnegie ASA tapte skattesaken mot staten i Oslo tingrett. Nå varsler Carnegies advokat, Ernst Ravnaas i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange, at dommen blir anket.

NA24 - din næringslivsavis

I den ferske dommen frifinner tingretten staten og Oslo Ligningskontors vedtak om en kraftig forhøyning av høyprofilerte meglertoppers personinntekter for årene 2003 og 2004 blir dermed stående. Dette gjelder meglere som Anders Onarheim og Rachid Bendriss.

Full skatt
Meglerne i Carnegies indre selskap må dermed betale full skatt av 78,8 millioner kroner.

Tvisten har gått på om hvor mye av den samlede godtgjørelsen som skal regnes som lønn og beskattes som lønn og hvor mye som skal regnes som kapitalinntekt og skattes deretter.

- Ikke til å forstå
- Dommen vil bli anket, da den etter vår mening bygger på feil rettsanvendelse. Ligningskontoret har ikke foretatt noen skjønnsutøvelse i samsvar med loven, men anvendt en sjablonmodell uten hjemmel i lov som er vesentlig mer sjablonpreget enn den tidligere delingsmodellen. Delingsreglene gjaldt i de aktuelle årene, men ikke i forhold til det indre selskapet i Carnegie på grunn av for lav eierandel til de aktive deltagerne. Det er ikke til å forstå hvordan retten kan mene at et lokalt ligningskontor skal ha hjemmel til å anvende en mer sjablonpreget beregningsmodell enn selve delingsreglene, sier advokat Ravnaas i en kommentar til NA24.

Carnegies indre selskap er selskapet hvor Carnegies mest verdifulle medarbeidere var med. De fikk lønn og bonus gjennom dette selskapet som en funksjon av resultatene til meglerselskapet Carnegie.

«Tilstrekkelig godtgjort»
Oslo Ligningskontor økte personinntekten for de 39 personlige deltakerne med 32,8 millioner kroner til 58,8 millioner for 2003. For 2004 ble personinntekten for 42 personlige deltakere økt med 46,1 millioner kroner til 74 millioner.

Dommen betyr at meglerne må betale full lønnsskatt, eller over 50 prosent, får de beløpene som ligningene nå er påplusset i stedet for en kapitalskatt på 28 prosent.

«Retten mener etter dette at det er tilstrekkelig godtgjort at ligningsmyndighetene hadde adgang til omklassifisering og skjønnsmessig fastsettelse av en større del av utbetalingene fra selskapet som personinntekt,» heter det i dommen.

Carnegie må også dekke statens saksomkostninger med 82.800 kroner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere