*Nettavisen* Økonomi.

Meglerhusdødar trekker seg

Går av etter turbulent år.

14.01.09 06:10

I snart 13 år har seksjonssjef Eystein Kleven sittet med ansvaret for å følge med på krumspringene til norske meglerhus. Nå er det imidlertid snart slutt.

NA24 - din næringslivsavis

Den 28. februar har Kleven siste dag som seksjonssjef for verdipapirseksjonen i Kredittilsynet.

Ba om overflytting
- Kleven ba om overflytting til en annen stilling like før midten av desember, sier kredittilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo til NA24, og legger til:

- Eystein Kleven har de siste 12 årene vært leder av verdipapirseksjonen, med både faglige og administrative oppgaver. Før dette kom han fra banktilsynet, og det er tilbake til en rolle i staben i avdelingen for finans- og forsikringstilsyn han nå skal. Her får han Emil Steffensen som ny sjef. Dette skjer etter eget ønske.

I sin periode som seksjonssjef har Kleven stått i spissen for granskninger av flere meglerhus. Han var blant annet med på å sette kroken på døren for Platou Securities i 1997, da meglerhuset mistet tillatelsen til å tilrettelegge aksjeutvidelser etter den såkalte NAT-saken. Også Noka Securities, Bergen Fonds og Norse måtte forklare seg for Kredittilsynet i denne perioden.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Møtt kritikk
Det siste året har imidlertid blitt av en litt annen karakter for Kleven. Avdelingen han leder har vokst kraftig, og har hatt mye å gjøre med både shorteforbud, Acta-inspeksjon og strukturerte produkter. I kampen mot de strukturerte produktene kan Kredittilsynet vanskelig sies å ha vært i forkant ettersom kampen i stor grad har blitt tatt av Forbrukerrådet.

I tillegg har det vært svært mye bråk rundt flere avgjørelser som er tatt i løpet av året. Fondsforvaltningsselskapene Caveo og Totalvekst, som ble fratatt konsesjonen i juni, har begge påklaget avgjørelsen. Totalvekst har sågar endret navn til Josef K., etter Franz Kafkas mesterverk «Prosessen».

Overfor NA24 avviser likevel både Aamo og Kleven selv at denne overflyttingen skjer på grunn av noen av sakene som har vært det siste året.

- Jeg har valgt å flytte på meg fordi etter 13 år som leder her, har jeg behov for nye utfordringer. Det er eneste grunn, skriver Kleven i en e-post til NA24.

Vokst for mye
Kredittilsynsdirektør Aamo indikerer imidlertid at arbeidsfeltet til verdipapirseksjonen har blitt for bredt i løpet av de siste årene.

- Vi kommer til å flytte noen oppgaver fra den seksjonen Kleven har ledet over til seksjonen for markedsatferd. I løpet av den tiden Kleven har hatt ansvaret, har seksjonen vokst kraftig, og for den nye sjefen vil det bli en litt mindre krevende stilling enn det har vært de siste årene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Usikker på oppgavene
De nye oppgavene til Kleven er ennå ikke helt klare, men Aamo indikerer at han kan få en nokså åpen rolle.

- Kleven er blant annet en erfaren inspektør som var med på bankkrisen fra slutten av 1980-tallet, og har mye å tilføre denne avdelingen. Aktuelle oppgaver kan også være innen utredning, og i tillegg finnes det relevante linjer mellom finans og verdipapir som han har kompetanse til å se på, sier Aamo til NA24.

- Er det ikke noe spesielt å gå fra en slik ledende stilling til en stabsstilling?

- Nei, det er det ikke. Kleven blir kollega med andre tidligere seksjonssjefer. Vi er glad for å kunne fortsette å bruke hans kompetanse og erfaring, og hos oss vil det som regel være slik at man beholder lønn også ved skifte av stilling internt. Men nå er det en gang slik at lønnen ikke er så høy i utgangspunktet i forhold til det private næringslivet, avslutter Aamo.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Annonsebilag