NA24.no

Kommunikasjonsdirektør Wang Look Fung i Keppel corp.
Kommunikasjonsdirektør Wang Look Fung i Keppel corp. Foto: André Clark Utvik (NA24)

Meglerkjempens nye stjernekunder

Sist oppdatert:
Satsingen i Det fjerne østen var synlig på Holmenkollen.

HOLMENKOLLEN PARK, OSLO (NA24): Ved siden av at det er færre deltagere og stemningen er noe mer dempet enn de foregående årene er det en annen ting som skiller årets olje- og offshorekonferanse på Holmenkollen fra tidligere. Denne gangen er det flere fra Asia enn hva det tidligere har vært, og det har sin forklaring.

- Vi etablerte corporate finance-avdeling i mars 2006 innen shipping, offshore, E&P (Exploration and production-selskaper som beskriver oppstrømssiden av petroleumsindustrien, red.anm.), og fornybar energi. Dette er en spennende region med mye folk og sjø. Det er også en økonomi i kraftig vekst, og regionen var ute av resesjonen i andre kvartal i år, forteller Arild F. Valland til NA24.

Valland er sjefen for Pareto Securities kontor i Singapore. Til sammen er de tre personer som jobber ved kontoret. Nå har de også fått følge av flere norske konkurrenter.

Flere kommer etter
- Det er flere andre norsk aktører som etablerer seg der nede, men vi mener det er nok forretning til alle siden regionen er så stor. Litt konkurranse er bra, sier Valland, og legger til at for han er det spennende å jobbe med en umoden økonomi.

- Vi begynte med å selge norske verdipapirer, men målet er å hente nye investorer. Dette er stedet for det, sier han.

Valland trekker også frem likhetene med at råvarer står sentralt for både investorene og selskapene som holder til i Asia, og særlig Singapore. Samarbeidet mellom børsen her hjemme og i Singapore vil også spille en viktig rolle i tiden fremover.

- For mange blir Norge sett på som et profesjonelt marked med fokus på shipping og offshore, men fortsatt ligger det langt borte, og dermed er fortsatt litt eksotisk. Nå kan de få tilgang til det norske markedet ved å notere seg i Oslo for så å sekundær notere seg i Singapore, sier Pareto-mannen.

De vil jobbe mot å skaffe norske og europeiske selskaper tilgang på kapital i Asia, men også forsøke å gjøre forretninger med rene asiatiske tilfeller.

Startet i fjor
- Tilstrømningen av asiater til konferansen begynte egentlig for fullt i fjor, røper Pareto-sjef Ole Henrik Bjørge til NA24.

Flere av landene i Asia har hatt det langt bedre under finanskrisen enn vesten for øvrig. Bankene har holdt seg langt mer solide, og de fremadstormende økonomiene har ikke fått så alvorlige tilbakeslag som de utviklede landene i USA og Europa.

Kina er en av de viktigste driverne bak denne utviklingen, men stor innenriksetterspørsel også Japan og Korea har klart seg etter forholdene bra. Flere av landene kom ut av resesjonen allerede i andre kvartal.

Bergen i Asia
Det er også en rekke norske selskaper som har gode relasjoner til asiatiske selskaper. Shipping og offshoreselskapene bygger enheter ved en flere verft i Japan, Singapore, Korea og ikke minst Kina. Bergen Group er blant selskapene som ser mot Fjerne-Østen.

- I Asia har de gitt gass lenge, og regionen ligger langt foran oss om dagen. Jeg er selv nylig kommet hjem fra en 14 dagers rundreise som i hovedsak var i Korea. Asia kommer for fullt. Det virker som myndighetene sier næringen bare må bygge og at de ordner finansieringen, sier Magnus Stangeland til NA24.

Han er styreleder og en av hovedaksjonærene i Bergen Group.

- Norge er derfor en interessant partner, med vår nære tilknytning til oljeindustrien. Det er i dette spennende feltet vi lever om dagen, sier Stangeland.

- Vil du engasjere deg selv der nede?

- Hehe, vi får se, hehe, sier han muntert.

Ga inspirasjon
Nå mener at han at det er flere som bør følge med østover.

- Vi må se ut av Norge fremover og vi må til Asia. Dette gjelder Korea, Kina, Singapore, Indonesia, og ikke minst Vietnam hvor båtbygningen tar seg kraftig opp. Jeg har også hatt en del møter med asiatene her på Pareto seminaret i år, sier Stangeland.

Asia-interessen til Stangeland startet da det var en stor Kina-delegasjon under Nor Shipping-konferansen.

- Da var hele rederinæringen samlet og det ga inspirasjon. De siste seks månedene har jeg brukt mye tid på å bli kjent med denne utviklingen i industrien.

Savner flere
- Det har blitt flere og flere fra Asia her på Pareto konferansen, sier kommunikasjonsdirektør Wang Look Fung i Keppel Corporation til NA24.

Keppel er et av verftene som flere av de norske riggselskapene benytter. Blant annet har John Fredriksens Seadrill vært en viktig kunde sammen med Bjarne Skeie. Det er også derfor Keppel tar turen til Norge.

- Det mitt tredje år, og dette er stedet for en rikelig informasjonstilgang og ikke minst nettverksbygging i industrien. Vi møter veldig mange kunder her også. Men det er fortsatt veldig få asiatiske selskaper som presenterer sine case her ennå, sier Fung til NA24.

Til sammen hadde verftet Keppel Corporation seks personer på årets seminar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere