*Nettavisen* Økonomi.

Mekling på overtid

Partene i lønnsoppgjøret for ansatte i stat og kommune mekler på overtid. SE VIDEO.

23.05.08 08:55

Ni timer på overtid er det fortsatt ingen løsning i meklingen for stat og kommune. Partene står langt fra hverandre, og det er fare for storstreik.

- Vi er ikke ferdig ennå. Vi har et mål om ikke å holde på i timevis, og vi håper at vi ikke holder på utover formiddagen. Men streikefaren er fortsatt like stor, sier riksmeklingsmann Svein Longva til Nettavisen ved 04-tiden fredag morgen.

Longva opplyser at partene fortsatt ikke har kommet noe nærmere en løsning.

- Vi jobber jo med dem, og så lenge vi jobber så mener vi det er håp. Men det kan fort ta slutt hvis de gir opp, sier han. Longva har ansvaret for meklingen mellom staten og de statsansatte.

Forhandlingene i kommunesektoren fortsetter også på overtid utover natten, mens meklingen for kommuneansatte i Oslo har tatt pause frem til fredag kl. 08.00, melder NTB.

Ved 06.30-tiden opplyser Longva at han er mindre opmistisk enn han var tidligere på natten.

- Jeg er mer usikker nå enn for to timer siden. Jeg hadde håpet på en tilnærming, men den har jeg ikke sett, sier riksmeklingsmann Svein Longva til TV 2 Nyhetskanalen klokka 06.30.

(Saken fortsetter under videoen)
242786


- Staten finansierer AFP
Men kommuneoppgjøret skal ha kommet nærmere en løsning tidlig fredag. Ifølge det NRK erfarer vil staten finansiere den avtalefestede pensjonsordningen (AFP) for de kommuneansatte. Dermed har et vanskelig punkt i forhandlingene blitt løst.

- Jeg er optimistisk i forhold til videre forhandlinger. Nå konsentrerer vi oss om spørsmål rundt de økonomiske rammene, sier Dag Nafstad, som mekler i kommunesektoren til NRK.

Les mer om hvem som tas ut i streik Her.

Lønnsoppgjøret for omlag 100.000 ansatte i stat og kommune ser ut til å være en vanskeligere nøtt enn på mange år.

Både lønn og pensjon
Både i forhold til rammen på oppgjøret (totalpotten), fordelingen av rammen og på pensjonsspørsmål er avstanden like stor som da forhandlingene startet.

I kommunesektoren er det i tillegg stor uenighet om hvordan lønnspotten skal fordeles mellom lavlønte og høytlønnede.

En eventuell streik vil ramme sykehus, barnehager, skoler og en lang rekke andre statlige og kommunale tjenester.

Glem regningene og parker gratis
Enkelte vil kanskje glede seg over trafikketatene i Oslo og Bergen tas ut i streik og andre vil kanskje glede seg over at Tollvesenet og Statens Innkrevingssentral tas ut i streik.

Les også: Gratis parkering fra fredag?

Andre ser kanskje med forferdelse på at Skattetaten tas ut i streik, noe som vil medføre at utbetalingen av skattepengene blir forsinket .

Les mer om hvordan en streik vil ramme deg.

Annonsebilag