NA24.no

Mener dollaren må byttes ut

Dollar Amerikanske dollar US Dollar
Dollar Amerikanske dollar US Dollar Foto: JO YONG-HAK (REUTERS)
Sist oppdatert:
FN vil innføre ny valuta.

Organisasjonen vil utfordre dollar og ta valutahandel 40 år tilbake i tid.

De Forente Nasjoners konferanse om handel og utvikling (UNCTAD) presenterer en radikal rapport, mandag. Den Genève-baserte organisasjonen er FNs generalforsamlings hovedorgan for handels-, investerings- og utviklingsspørsmål.

NA24 - din næringslivsavis

Ønsker nytt fastkurssystem
I rapporten tar FN til orde for å opprette en ny global valuta til å ta over for dollaren, og gå tilbake til verdensomspennende fastkurssystem, slik verden hadde i store deler av forrige århundre.

FN ønsker å opprette en organisasjon som har i oppgave å styre de reelle vekslingsratene mellom land målt etter kjøpekraft og justert etter inflasjonsnivåer og utvikling.

- Markeder gir feil pris
- Den viktigste lærdommen etter den globale krisen er at finansmarkeder ikke klarer å få prisene rett, hevder Heiner Flassbeck, en av rapportens forfattere, i et intervju i Genève, ifølge Bloomberg News.

Flassbeck mener dagens system med flytende valutakurser fører til et «spill» som imøtekommer «finansmarkedsdeltakere som har vist seg udugelige til å ta risiko» på bekostning av myndighetene.

Ny Bretton Woods
- Vi trenger et initiativ lignende Bretton Woods-avtalen eller det Europeiske Monetære Systemet, hevder Flassbeck.

Bretton Woods-avtalen fra 1944 fikk medlemslandene til å gå med på å utføre en pengepolitikk som sikret vekslingsratene for valuta holdt seg innen én prosent av en fastsatt vekslingskurs overfor andre valutaer. Systemet bygget på gullstandarden, altså at sentralbanker garanterte at penger kunne veksles i gull. Avtalen var også bakgrunnen for opprettelsen av det Internasjonale Pengefondet IMF, og IBRD, Verdensbankens forløper.

I 1971 brøt systemet sammen grunnet hardt press i verdensøkonomien, og de aller fleste land gikk over til flytende vekslingsrater, slik vi har i dag. Dagens system innebærer at sentralbanker bruker renten til å påvirke inflasjon og sysselsetting, i stedet for å bruke den monetære politikken på å holde valutakursene fast.

Vil bytte ut dollar
Rapporten tar til orde for å gjeninnføre et fastkurssystem, og i tillegg fjerne dollarhegemoniet. Dollaren har hatt rollen som den foretrukne og sikre valutaen, globalt, men de siste årenes uroligheter har fått mange land til å stille spørsmål ved dette, deriblant Kina, Russland og India.

Siden tusenårsskiftet har dollarkursen svingt svært mye. Fra å ha kostet over ni kroner i første del av dette tiåret har kursen falt kursen til under en femmer under sommeren 2008. Denne mandagen handles de grønne sedlene for rett under seks kroner stykket. Under Bretton Woods-samarbeidet fra ble dollaren holdt fast på 7,14 kroner.

FN mener altså løsningen er opprettelsen av en helt ny valuta.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere