Mener man må kunne kalle folk feite

SKAL GI ALT: Tony Olsen (f.v.), Kari Anne Eikenes og Arne Mellingsæter har startet opptreningen. 13. juni skal de utrente syklistene sykle enten selve Farrisrunden på 67 kilometer eller lavterskeltilbudet Sparebank1-runden på 19 kilometer.

SKAL GI ALT: Tony Olsen (f.v.), Kari Anne Eikenes og Arne Mellingsæter har startet opptreningen. 13. juni skal de utrente syklistene sykle enten selve Farrisrunden på 67 kilometer eller lavterskeltilbudet Sparebank1-runden på 19 kilometer. Foto: Truls Lian (Østlandsposten)

- Det er tabu å prate om fedme i Norge.

24.02.15 18:03

(ØSTLANDSPOSTEN): Tony Olsen, Kari Anne Eikenes og Arne Mellingsæter har vært sofasittere litt for lenge. Nå har de startet et fire måneders hardkjør, hvor målet er Farrisrunden i Larvik i juni.

– Det er et tabu å prate om fedme i Norge. Jeg mener samtlige leger i Norge bør ha lov til å si: «Sorry, du er for feit. Ta deg sammen.» Den beskjeden burde jeg sikkert fått for mange år siden. Det burde bli et så åpent tema, sier Olsen til Østlandsposten.

«Fra småfeit til brennheit»

Trioen har blitt plukket ut til å få ekstra oppfølging fram mot rittet. Det betyr spinningtimer flere ganger i uka, og etter hvert også økter utendørs når forholdene ligger til rette for det.

De vet godt hvorfor akkurat de er plukket ut og har en selvironisk tone til det hele. Olsen er strålende fornøyd med at sykkelskoene har borrelås. Da slipper han å bøye seg ned for å knyte lissene.

Han har startet en blogg om veien videre – veien «fra småfeit til brennheit», for å bruke Olsens egne ord. Et av målene er å fjerne tabuene rundt fedme i Norge.

Forberedt på tøffe økter

Mellingsæter skal sykle selve Farrisrunden på 67 kilometer. Olsen og Eikenes skal se an litt før de tar valget. De kan også velge lavterskeltilbudet Sparebank1-runden på 19 kilometer.

– I dag er svaret på det den korte runden, men jeg har ikke tenkt til å finne ut det i dag, sier Eikenes.

– Jeg er forberedt på et lite helvete i starten, med verking og andre ting. Problemet er å få det inn i den daglige rutinen igjen. Når man har trent masse og så sluttet, er det mye verre å komme i gang igjen enn man skulle tro, sier Olsen.

De brukte ikke lang tid på å si ja da de fikk sjansen til å bli med på prosjektet.

– Jeg er fem ganger hjerteoperert og har diabetes. Da er det lurt å prøve og justere litt. Jeg var idrettsgutt i ungdommen, men så kom 50 kilo og hentet meg inn, sier Mellingsæter.

På Stamina skal de bli fulgt opp av blant andre markedsansvarlig Kim Hette. Hans ord er nærmest lov.

– Sier han «hopp» eller «bær de tømmerstokkene», skal jeg gjøre det. Jeg må ha det sånn om det skal bli noe, sier Eikenes.

– De hadde klart noe selv, men man merker fort når man begynner at det er enkelt i tre til fire uker, og så er det lett at man faller tilbake til gamle synder, sier Hette.

Sammen om formen

Syklistene tror uansett det er en fordel at de er sammen om å komme seg i form.

– Det har mye å si. Jeg har stort sett holdt på alene, men det er artigere å trene med noen som kanskje er litt i samme situasjon, sier Mellingsæter.

Det er først og fremst på Sparebank1-runden at arrangørene ser det er mulig å tiltrekke seg flere deltakere.

– Man trenger ikke være trent i det hele tatt. Her kan man sykle med damesykkel og komme deg gjennom, eller man kan være litt trent. Det er noe som passer alle, sier markedssjef for Farrisrunden, Kristian Eftedal.

Les flere saker fra Østlandsposten her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.