*Nettavisen* Økonomi.

Mener NAV bør gjøre noe annet

MEGASVINDEL: Oslo-kvinnen rasket til seg 4,5 millioner kroner ved å lyve til NAV, ifølge tiltalen. Foto: illustrasjon

Oslo Høyre mener kriserammede NAV ikke bør skaffe folk jobber.

12.02.09 14:44

NAV har store problemer. Etaten som ble etablert som en fusjon av trygdekontorene, Aetat og sosialtjenestene rundt om i landet opplever kraftig pågang av arbeidsledige.

NA24 - din næringslivsavis

I Oslo kan det ta hele åtte uker for en som har mistet arbeidet å få utbetalt dagpenger. Nå krever Oslo Høyre med leder Michael Tetzschner i spissen at NAV dropper aktiv arbeidsformidling.

Alvorlig krise
- Aktiv arbeidsformidling er mer enn å bare registrere arbeidssøkende og ledige jobber. Det er ingen grunn til at NAV, som attpåtil er inne i en alvorlig krise, skal fortsette å drive med noe som bemanningsselskapene på en mye bedre måte kan ordne opp med selv, sier Tetzschner til NA24.

- Det ser ut som de trenger avlastning, og at de kan overlate dette i større grad til Manpower og Adecco, tillegger Oslo Høyre-lederen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Allerede overbelastet
Alle stillinger som utlyses i Norge blir registrert i NAV og den offentlige etaten har som en av sin oppgave å skaffe arbeidsledige arbeid samt å skaffe arbeidskraft til bedrifter. Dette mener Høyre ikke er noen smart ide, for private er allerede i dette markedet.

- Men er det ikke greit at det er en offentlig etat som også gjør dette, og ikke bare kommersielle aktører?

- For det første koster en offentlig etat som ikke fungerer skattebetalerne dyrt. Dessuten er det samfunnsøkonomiske gevinster å hente ved å ha en annen arbeidsfordeling, sier Tetzschner. Han mener at det er viktigst at folk kommer seg raskt ut i arbeid, og ikke står i kø hos en etat som er hardt overbelastet allerede.

- Dessuten er det ikke slik at man skal frata NAV alle områder på dette, sier Tetzschner.

NA24 har søkt om kommentarer fra NAV til denne saken, men de vil ikke kommentere politiske utspill. I stedet henviser de til Arbeids- og inkluderingsdepartementet, som i skrivende stund ikke har kommet tilbake med reaksjon på utspillet fra Høyre.

Dagpengekalkulator
Beregn hvor mye du får i dagpenger fra Nav her:

HTML EMBED
function ComputePay() { f=document.forms.Daypay; v=f.Salary.value;v=(v!=""?parseFloat(v):0); if(v>421536) v=421536; n=f.Children.value;n=(n!=""?parseInt(n):0); s=v*2.4/1000+n*17; o=document.getElementById("PrDay"); f.PrDay.value=Math.floor(s)+" kr"; f.PrMth.value=Math.floor(s*365*5/7/12)+" kr"; }
Din årslønn:
Antall barn under 18 år:
Dagpenger:
Utbetalt i snitt per måned før skatt:

NA24s kalkulator legger til grunn at man har vært i full jobb året før. Mottar man dagpenger i mer enn åtte uker får man også feriepenger. Dette er ikke tatt hensyn til i beregningen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag