NA24.no

Mener Røkke har «skrudd» staten

Kona til Røkke hevder han lider av Gigantomani.
Kona til Røkke hevder han lider av Gigantomani. Foto: Aker
Sist oppdatert:
To av Norges fremste finansprofessorer er ikke i tvil.

Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker har loppet Aker Solutions, der staten er på eiersiden, for rundt 300 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Aker Solutions leier skipet «Aker Wayfarer» i ti år. Skipet benyttes til konstruksjonsoppdrag på oljefelt.

For utleier Aker med Røkke i spissen er avtalen en gullgruve. For de øvrige Aker Solutions-aksjonærene med staten i spissen er skipet et tapssluk.

- Aker Solutions er blitt skrudd, sier finansprofessor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole til Dagens Næringsliv og får støtte av Øyvind Bøhren, professor i finansiell økonomi ved Handelshøyskolen BI og leder for Senter for eierforskning.

«Tunneldrift»
DN har gjort beregninger basert på regnskaper og andre selskapsdokumenter, samt opplysninger fra Aker og innspill fra de to professorene.

På denne bakgrunn mener Bøhren transaksjonen er et eksempel på såkalt tunneldrift.

Tunneldrift innebærer at verdier flyttes fra et selskap der en aksjonær har lav eierandel til et annet selskap der samme aksjonær har høy eierandel. Verdiene flyttes gjennom en transaksjon som ikke skjer til markedspris. Tunnelen som «graves» er større jo større avviket er mellom markedsprisen og transaksjonsprisen.

Tunnelverdien – verdien som flyttes fra Aker Solutions til Aker – anslås til rundt 300 millioner kroner, skriver DN ifølge dn.no.

Dette ikke er første gangen det kommer lignende beskyldninger mot Røkke.

Den norske stat ved Næringsdepartmentet kjøpte i 2007 33,1 millioner aksjer i Aker Holding til 145,6 kroner per aksje. En aksje som kort tid etterpå falt som en stein.

Statens verditap var den gang på 2,7 milliarder kroner, eller 60 prosent av investeringen, noe som tilsvarer cirka 540 kroner per nordmann, ifølge en beregning utført av aksjeanalytiker Kjell Erik Eilertsen. Lese mer i saken: - Har tapt 540 kroner per nordmann

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere