NA24.no

Mener sentralbanksjefen har en uheldig dobbeltrolle


Eksperter advarer om at sentralbanksjef Øystein Olsens roller som både sjef og styreleder i Norges Bank, som styrer Oljefondet, er uheldig.
Eksperter advarer om at sentralbanksjef Øystein Olsens roller som både sjef og styreleder i Norges Bank, som styrer Oljefondet, er uheldig. Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)
- Jobben som vaktbikkje blir illusorisk.

Oljefondet kontrolleres av Norges Banks hovedstyre. Her er sentralbanksjef Øystein Olsen styreleder. I kraft av å være sentralbanksjef er han samtidig øverste sjef for verdens største statlige fond, og styrer Norges pengepolitikk.

Professor i eierstyring Øyvind Bøhren sier til Dagens næringslivs papirutgave lørdag, at sentralbanksjefen har en uheldig dobbeltrolle.

- En av styrets viktigste oppgaver er å kontrollere administrasjonen, inklusive evaluere, ansette og avsette daglig leder. Denne jobben som vaktbikkje blir illusorisk hvis daglig leder også er styremedlem. Sentralbanksjef Øystein Olsen bør ikke være både styreleder og sentralbanksjef. Det er ikke engang klart at han bør være styremedlem, sier Bøhnren til Dagens Næringsliv.

Som sjef i Norges Bank signerer Olsen Oljefond-saker før de går til behandling i hovedstyret, hvor han selv er leder.

Til avisen uttaler også Karin Thorburn, finansprofessor ved Norges Handelshøyskole og ekspert i eierstyring, at et av grunnprinsippene i god eierstyring er at styret og administrasjonen er uavhengige av hverandre.

Øystein Olsen selv skriver i en e-post at hans rolle som både sentralbanksjef og leder av Norges Banks hovedstyre er spesifiksert i bankloven, hvor det står at sentralbanksjefen og visesentralbanksjefen skal være leder og nestleder i hovedstyret.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere