NA24.no

Meninger til salgs?

Sist oppdatert:
Det brygger opp til en ny skandale på Wall Street. Et analysefirma har innrømmet at en selskapsanalyse ble laget på oppdrag fra en kunde.

Saken dreier seg om en selskapsanalyse av biotech-selskapet Biovail, utarbeidet av firmaet Gradient.

Analysen var svært negativ, og Biovails ledelse har beskyldt Gradient for å skrive analysen på oppdrag for det mektige hedgenfondet SAC Capital Advisors, som solgte Biovail-aksjer short. Det siste innebærer at man selger aksjer man ikke eier, i håp om å kunne kjøpe dem biligere senere. På den måten vil man tjene på at en aksje faller, og derfor ha interesse av at dårlige nyheter kommer ut.

Gradient har også vært i søkelyset i forbindelse med beskyldninger om kursmanipulasjon i internettseskapet Overstock.

Biovail-ledelsen ble fly forbannet og har gått til sak.

- Du har disse selskapene, disse folkene der ute som prøver å trekke deg ned. Vi var heldige som overlevde, sier konsernsjef Eugene Melnyk i Biovail til programmet 60 Minutes på TV-kanalen CBS.

Innrømmer
Nå har Gradient innrømmet at analysen ble skrevet på oppdrag av SAC, men fastholder fortsatt at den likevel ble utarbeidet på uavhengig basis, melder finanskanalen CNBC.

En tidligere ansatt hos Gradient sier til 60 Minutes at den negative informasjonen i analysen kom fra SAC under en telefonkonferanse, og Gradient leverte så en analyse basert på dette.

Den ansatte hevder også at Gradient holdt igjen publiseringen av rapporten, etter ønske fra SAC, som trengte tid til å bygge opp sin short-posisjon i aksjen før rapporten kom ut. Analysen ble så distribuert til et stort publikum, uten at koblingen mot SAC ble nevnt.

Gradient, som tidligere het Camelback, hevder denne kilden, og andre tidligere ansatte, lyver. Gradient påpeker at man hadde vært negativ til Biovail lenge før denne kontakten med SAC, basert på eget analysearbeid.

Mange skandaler
Denne saken kommer etter at finansmiljøet i USA har vært plaget av en rekke skandaler de siste årene, blant annet med analytikere som skrøt av aksjer de privat var negative til og fond som lot store kunder handle gunstig på bekostning av vanlige kunder.

Saken får ekstra oppmerksomhet fordi SAC er ett av de viktigste og mest aktive hedgefondene på Wall Street. Fondet ledes av den legendarisk traderen Steven Cohen, som ifølge medierapporter skal ha tjent 500 millioner dollar, 3,5 milliarder kroner, i fjor.

I tillegg til søksmålet fra Biovail, har de amerikanske børsmyndighetene Securities and Exchange Commission begynt å se på saken.

SAC benekter å ha gjort noe galt, og mener Biovail-aksjen falt på grunn av skuffende resultater.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere