*Nettavisen* Økonomi.

Menn har for stor selvtillit

Foto: (Crestock.com)

Skryter på seg bedre innsats på jobben.

02.01.12 10:03

Det viser en studie som forskere i USA og Spania har utført, skriver det svenske nettstedet «Du och jobbet».

Studien bygger på et eksperiment der et antall studenter fikk løse ulike matematiske problem. En test der kvinner og menn presterte omtrent like bra.

Overdriver
Ett år senere innkalte forskerne studentene på nytt og ba dem forteller hvordan de vurderte sine tidligere prestasjoner.

En helt klar tendens var at de fleste av dem overdrev når de skulle beskrive egen prestasjon på den ett år gamle prøvene.

Utslaget var størst for menn: Nesten hver tredje mann (30 prosent) vurderte sin egen prestasjon høyere enn den i realiteten var.

Kvinnene var klart mer beskjedne, men også 15 prosent av dem overdrev når de skulle beskrive sin egen prestasjon.

Nyansettelser
Forskerne mener at dette er viktig å vite for alle som ansetter medarbeider i en bedrift eller virksomhet.

Når mannlige arbeidssøkere forteller om sine tidligere meritter, bør de som rekrutterer være nøye med å vurdere om han virker for selvsikker og blåser opp sine egne prestasjoner.

Er man ikke klar over at menn har en slik «skryte-tendens», risikerer bedriften å forbigå kvinnelige kandidater som er bedre kvalifisert.

Men ifølge forskerne er det ikke bare å be mannen om å slutte å lyve, for han er helt ærlig når han tror at han presterer bedre enn han faktisk gjør.

Sjefer
Mannens overdrevne tro på seg selv åpner ikke bare for diskriminering, men er også en viktig grunn til at det finnes betydelig flere mannlige enn kvinnelige leder, mener forskerne.

Forskningsstudien heter «The Emergence of Male Leadership in Competitive Environments» og er blant annet blitt offentliggjort i tidskriftet «Journal of Economic Behavior & Organization». (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.