Mandag kunne Nettavisen melde at strømmen i Norge er på rekordhøye nivåer på grunn av sprengkulda. Prisene er omtrent det dobbelte av hva det var i 2016 på samme tid, og prisene er på det høyeste på 13 måneder.

Dette skjer samtidig som SSB mandag kunne melde at strømprisen i 2017 i snitt hadde økt med 9 prosent.

Les også: Sprengkulda gir skyhøye strømpriser

Full eksport av strøm til Europa

Men samtidig som strømprisene skyter i været på grunn av høyt forbruk, sender Norge all den strømmen vi fysisk kan gjennom strømkablene til Nederland. Det er nesten bare når Europa har overskudd med fornybar strømproduksjon at eksporten stopper opp.

I tillegg til utveksklingen med fastlands-Europa, har Norge en betydelig mengde strøm til Sverige.

I løpet av den siste uka har Norge importert 68.800 MWh elektrisitet, mens vi har eksportert 426.700 MWh.

Selger strømmen så dyrt de kan

Ifølge Statnett er dette et rent spørsmål om pris:

- Det er en rekke ting som påvirker kraftprisen. Den kanskje viktigste akkurat nå er at det er kaldt i store deler av landet. Da går forbruket og prisene opp. Vi utveksler kraft med flere land, avhengig av kapasitet og prisforskjellen. I dag har Danmark noe lavere pris enn oss på grunn av mye vindkraftproduksjon, og vi importerer derfor noe derfra. Samtidig eksporterer vi til Nederland og Sverige, hvor prisene er høyere enn hos oss, sier kommunikasjonssjef Berit Erdal i Statnett til Nettavisen.

Begrenset kapasitet i strømnettet begrenser prisøkningen

Samtidig som kuldeperioden ser ut til å bite seg fast over Europa, kan spesielt personer på Østlandet prise seg glade for at overføringskapasiteten til Sverige ikke er større enn den er.

Hele Norden og Baltikum er delt inn i prissoner. I en situasjon der hvor strømforbruket er lavt og det ikke er begrensninger i overføringskapasitet, er prisene innenfor sonene mer eller mindre identiske. Men begrensninger i overføringskapasitet kan føre til store prisforskjeller.

Tirsdag morgen var spotprisen i Sør-Sverige over 72 Euro/MWh (ca 69 øre/kWh), over 60 prosent høyere enn i hele Sør-Norge. Dette til tross for at Norge eksporterte store mengder strøm inn i området.

- Prisen på Østlandet sank litt tirsdag, og det har sammenheng med at temperaturen steg litt fra mandagen, samtidig som vi fikk hjelp fra Danmark hvor det blåste mer, og hvor de derfor produserer mer strøm, sier kommunikasjonsdirektør Stina Johansen i ved strømbørsen NordPool.