Nå kommer de først matvarene med larver til Norge, og først ut er det såkalte Mjølmumsbrødet.

- MENY skal være ledende på innovasjoner, trender og fremtidens mat, sier Mari Kristine Kasbo, kategoriansvarlig for bakeri i MENY.

Larvene er dyrket fram på det såkalte «Larveriet» på Voss.

- Ca. 100 larver

Det nye brødet vil altså inneholdet innsektene melbillelarver, også kalt mjølmums/melmums.

- Bakehuset har utviklet Mjølmumsbrødet, som inneholder 2,1 prosent tørkede og malte melbillelarver - tilsvarende ca. 100 larver i hvert brød, opplyser Meny i en pressemelding.

Grovbrødet vil lanseres som en test i 22 forskjellige MENY-butikker i mars.

- Insekter kan bli en del av fremtidens mat i Norge, slik de allerede er i store deler av verden. Nå tester vi ut hvor mottakelig forbrukerne er gjennom å tilby larver i brød. Brødet smaker godt, man smaker ikke larvene. Og de er faktisk små superhelter, sier Kasbo videre.

Kan bli vanlig om fem-ti år

Hun forteller at MENYs kunder generelt har høy interesse for nyheter, men er samtidig klar over at insekter kan virke for tidlig for de fleste norske ganer.

Likevel trekker kategoriansvarlig for bakeriet i MENY fram kyllingfilet i 1992, salmalaks i 2005 og den første vegetar-ferskvaredisken som vellykkede nyheter på matfronten.

- Larver på menyen virker utenkelig for de fleste nå, men kanskje ikke om fem-ti år, i lys av de enorme klimautfordringene vi står overfor, spår Kasbo.

Siden 2016 har Larveriet kun dyrket melbillelarver til mindre utsalgssteder, og hovedsaklig som tørket snacks, men nå skal Voss-selskapet nå bredere ut.

- Det er utrolig spennende at større aktører som Bakehuset og MENY tester ut larvene våre. I veldig mange land er larver helt vanlig å spise. For å ta vare på jordkloden og håndtere økt matmangel, er vi nødt for å tenke nytt rundt matproduksjon og her er melmums i en særklasse blant annet på grunn av sitt lave fotavtrykk, sier Marie R. Sagen i Larveriet i pressemeldingen.