Mer bensin på Hagen-bålet

Foto: (montasje)

Etter å ha høstet kritkk for jobben leverer ikke Orkla varene.

10.02.11 09:11

De siste ukene har krangelen mellom Orklas største eier, Stein Erik Hagen, og tidligere Orkla-topp Finn Jebsen, vært et samtalsemne i næringslivskretser.

Jebsen gikk i en kronikk knallhardt ut mot Hagen, som han mener har hatt en negativ påvirkning på konsernet i sin rolle som styreleder. Årsaken er den svake aksjeutviklingen til Orkla under Hagens regime, og hovedanklagen var den tunge satsingen på solenergi i Renewable Energy Corporation (Rec) og Elkem Solar.

Torsdag leverer selskapet et resultat for fjerde kvartal, som ikke innfrir.

Orklas konsernsjef Bjørn M. Wiggen har lagt frem tall som viser driftsinntektene er 15,884 milliarder kroner, resultatet før skatt er 1,811 milliarder kroner, driftresultatet før amortisering og andre inntekter og kostnader (EBITA) er 1,322 milliarder kroner og resultatet per aksje er 1,6 kroner for fjerde kvartal. Det var ventet at resultatet per aksje skulle være 1,93 kroner.

Ifølge en undersøkelse TDN Finans har gjennomført blant 12 analytikere har det vært ventet at Orkla skulle levere et driftsresultat (EBITA) på 1.362 millioner kroner av de forventede driftsinntektene på 14,8 milliarder kroner i fjerde kvartal 2010 Og et resultat før skatt på 2,251 milliarder før skatt.

I snitt ventet analytikerne at Orkla aksjen skal gi 2,25 kroner pr aksje i utbytte i 2010.

For året sett under et leverer Orkla et resultat som er i tråd med markedets forventninger. Driftsinntektene er på 57,3 milliarder kroner,driftresultatet er 3,944 milliarder kroner og resultatet per aksje er 90 øre.

Selskapet tok et tap på 887 millioner kroner kvartalet knyttet til kursutviklingen i REC.

Orkla har i løpet av regnskapsåret solgt Elkem, så alle estimatene er eksklusive Elkem. Inntil videre har Orkla ennå ikke lagt frem pro forma-tall for 2009 eller de tre første kvartalene i 2010.

Les mer: Selger Elkem til Kina

Fremtiden
Markedene forventer en omsetning på 60,7 milliarder kroner i Orkla i det kommende regnskapsåret og en ytterliger økning i omsetningen til 65,1 milliarder i 2012.

Driftsresultatet ventes å være henholdsvis 5,1 milliarder kroner og 5,4 milliarder kroner for de to årene. Utbyttet i de to kommende årene ventes å være 2,67 kroner per aksje i 2011 og 2,85 kroner per aksje i 2012.

Pikant krangel
I kronikken som Jebsen skrev i Aftenposten viser han blant annet til at Orkla-aksjen, i femårsperioden fra 2001 - 2006, steg med 16 prosent i snitt per år, Orklas gjeld var sjeldent og unntaksvis høyere enn at den kunne dekkes av aksjeporteføljen og at meravkastningen i konsernet i forhold til Oslo Børs var omkring 5 prosent årlig. Så tter at Hagen satte seg i sjefsstolen har aksjekursen falt fra 59 til 53 kroner, avkastningen er tilnærmet lik null og Orklas gjeld er per dags dato dobbelt så stor som verdien av aksjeporteføljen.

Les også: - Hagen har gjort alt vi fryktet

Samtidig som Jebsen gikk ut og kritiserte Hagens ledelse av Orkla, svarte Hagen i Dagens Næringsliv med at han blir oppringt på telefonen av en anonym person med en forvridd stemme, som krever at Hagen må ut av Orkla. Hagen mener at det er Jebsen og hans folk som står bak, og ser oppringningene i sammenheng med negative oppslag i Aftenposten og Dagbladet, og mener det hele er en organisert svertekampanje for å få ham ut av Orkla.

Les mer: Vridd stemme mobber Hagen

Så skrev Hagen også en kronikk i Aftenposten der han kalte Jebsens angrep et eksempel på den lettest tilgjengelige, mest eksakte og minst anvendbare vitenskap. Etterpåklokskap.

Hagen mener det i ettertid er lett å påstå at den tunge satsingen på solenergi i årene fra 2005 til 2007 var feilslått, når en sitter med resultatet foran seg. Men at et annet hendelsesforløp enn det som skjedde vanskelig kunne skjedd.

Har har også sagt at han tok med seg meglernestor Jan Petter Collier på et styremøte med mål om å selge seg ned i Rec, men at dette ikke ble dunket igjennom.

Orkla faller med 1,7 prosent til 51,95 kroner på Oslo Børs.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.