*Nettavisen* Økonomi.

Mer elendighet på børsene

Børsnedturen fortsatte i de asiatiske markedene.

21.01.09 08:36

Frykten for enorme bank tap og nasjonalisering av bankene har smittet over på Asia.

NA24 - din næringslivsavis

Kredittkrisen og den dårlige tilstanden i den globale økonomien kan nå blitt sterkt synlig på resultatene til bankene og andre finansinstitusjoner. Finanskrisen fikk for alvor fotfeste høsten 2008 og det medførte en systemkrise i bankvesenet.

De siste dagene har søkelyset igjen vært rettet mot bankene og deres kapitalsituasjon. Kravene til egenkapitalandeler og utsikter til tap i milliardklassen har fått markedet til å reagere. Det å hente inn kapital i dagens marked har vist seg å være en dyr affære, og enn ikke umulig. Det har gjort at myndighetene har blitt nødt til å spytte inn milliardverdier og stille garantier. Dette har skjedd på bekostning av aksjonærene.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

I Asia er HSBC Holding blant taperne. Selskapet eier to banker i Hongkong og aksjekursen falt 3,5 prosent, skriver Bloomberg. Økonominettstedet peker også på at China Life Insurance falt 5,9 prosent etter at de advarte mot at resultatet etter fjoråret kan falle med 50 prosent.

- Vi vet ikke hvor store lånetapene i bankene vil bli etter at økonomien fortsetter å svekkes. Når deres kapitalbase er redusert, forverre det deres evne til å låne, og det bremser den bredere økonomien, sier Hugh Dive i Investers Mutual til Bloomberg.

Den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International falt 1,6 prosent til 81,87 poeng onsdag morgen.

I Japan falt Nikkei 225-indeksen 2,04 prosent til 7.901,64 poeng og ligger dermed under 8.000-poeng igjen.

I USA falt Dow Jones-indeksen også under 8.000 poeng i en sørgelig børsdag. De to andre nøkkelindeksene S&P 500 og Nasdaq falt begge over 5 prosent.

Les mer: Grisebank for bankaksjene

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.