*Nettavisen* Økonomi.

Mer i lønningsposen

Bedriftene tjener stadig mer penger. Det kan bety mer penger i lønningsposen for verdens arbeidere.

- Den økonomiske makten svinger fra kapital tilbake til arbeidskraft, sier sjeføkonom i Morgan Stanley, Stephen S. Roach, til Bloomberg.

NA24 - din næringslivsavis

Et politisk skifte i USA, Europa og Asia forsterker dette bildet og gjør at 2007 vil føre med seg fetere lønningsposer og bedre jobbsikkerhet. Det er godt nytt for arbeiderne, men resultatet kan bli mindre profitt og lavere aksjekurser.

Roach forutser et utfordrende og vanskelig miljø for verdens aksjemarkeder, med større grad av proteksjonisme, aksellererende inflasjon og høyere renter.

Mindre til arbeiderne
Ifølge fagbevegelsen har verdens arbeidere fått en mindre andel av inntjeningen de siste årene, mens bedriftene har fått stadig bedre bunnlinje, takket være den lengste godværsperioden i verdensøkonomien siden 1970-tallet.

Bloomberg skriver at i G7-landene, de syv største i-landene, sank arbeidernes andel av nasjonalinntekten til rekordlave 54 prosent i fjor. Samtidig økte bedriftenes marginer, ifølge Morgan Stanley. I eurosonen vokste lønningene knapt i fjor, mens den økonomiske veksten var den sterkeste på seks år.

- De økonomiske dataene er så gode at arbeidstakerne må få en større andel av suksessen som de har hjulpet til å oppnå, sier sjefen for Tysklands mektigste fagforening, IG Metall, Juergen Peters, til Bloomberg.

- En seismisk reaksjon
Sjefen for Cornell Global Labor Institute i New York, Sean Sweeney, mener denne ujevnheten gir vekst til en «seismisk reaksjon» til skjevfordelingen av velstand. Nesten tre av fire amerikanere mener det voksende gapet mellom rik og fattig er et stort problem.

I Kina vokser lønningene, og det oppfordres til organisering av ansatte i utenlandsk-eide selskaper. Mens IG Metall, som allerede har fått tilsagn om den største lønnsveksten på ti år, sier de vil ha betydelig mer.

Men fetere lønningsposer skaper bekymring blant sentralbanksjefene, som advarer mot at høyere arbeidskraftkostnader kan utløse press på prisene. Den europeiske sentralbanksjefen, Jean-Claude Trichet fortalte tidlig i desember at inflatoriske lønnskrav er en risiko sentralbanken tror er sannsynlig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag