NA24.no

Mer norsk bistand enn noen gang

Brasil mottok fire milliarder kroner og er dermed landet som fikk mest norsk bistand i 2013. 3,9 milliarder av dette gikk til Amazonas-fondet. Den store satsingen i Amazonas gjør at miljø og energi er sektoren som fikk mest norsk bistand i året som gikk.
Brasil mottok fire milliarder kroner og er dermed landet som fikk mest norsk bistand i 2013. 3,9 milliarder av dette gikk til Amazonas-fondet. Den store satsingen i Amazonas gjør at miljø og energi er sektoren som fikk mest norsk bistand i året som gikk. Foto: Christophe Simon (AFP/NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Norge ga 32,8 milliarder kroner i bistand til 116 land i 2013. Det er mer enn noensinne, og en økning på 5,2 milliarder fra 2012.

Summen tilsvarer 1,07 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI). Året før var andelen 0,93 prosent, ifølge Norad.

- Tallene viser et stabilt og høyt nivå på norsk bistand, sier Norad-direktør Villa Kulild.

Mest til Brasil

Brasil mottok fire milliarder kroner og er dermed landet som fikk mest norsk bistand i 2013. 3,9 milliarder av dette gikk til Amazonas-fondet. Den store satsingen i Amazonas gjør at miljø og energi er sektoren som fikk mest norsk bistand i året som gikk.

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H).

- Brasils reduserte avskoging de senere årene er sannsynligvis verdens største klimatiltak. Rapporten fra FNs klimapanel som kom 31. mars, var ganske klar på de alvorlige konsekvensene av klimaendringene. Verdens skoger er en viktig klimaløsning, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

Mer til de fattigste

De minst utviklede landene fikk 6,2 milliarder kroner. Blant landene i denne kategorien var det Afghanistan som mottok mest bistand, med 744 millioner kroner.

Fakta: Fakta om norsk bistand i 2013

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Disse landene fikk mest bistand fra Norge i fjor:

(Beløp i millioner kroner. Endring fra 2012 i parentes.)

* Brasil 3.989 (+ 220 %)

* Afghanistan 744 (+ 2 %)

* Palestina 632 (+ 1 %)

* Malawi 631 (+ 56 %)

* Tanzania 585 (+ 9 %)

* Sør-Sudan 536 (+ 25 %)

* Uganda 411 (+ 35 %)

* Syria 405 (+ 420 %)

* Somalia 371 (+ 82 %)

* Etiopia 359 (+ 58 %)

Kilde: Norad

- Det er store behov i verden. 1,2 milliarder mennesker lever i ekstrem fattigdom, og millioner av mennesker er rammet av humanitære kriser og trenger nødhjelp, sier utenriksminister Børge Brende (H).

En av fire norske bistandskroner i 2013 ble tildelt gjennom ulike FN-organisasjoner. Størst av disse var FNs utviklingsprogram (UNDP) og FNs barnefond (UNICEF) som mottok to og 1,4 milliarder kroner.

Vil satse mer på utdanning

Brende sier regjeringen vil gi mer bistand til utdanningsprosjekter i framtiden.

- Utdanning er blant de viktigste byggesteinene i et samfunn. Utdanning som en samlet del av bistanden har dessverre gått ned de siste åtte årene. I år øker vi støtten til utdanning, sier utenriksministeren.

Han mener en satsing på utdanning er viktig for å få mennesker og land ut av fattigdom.

- Fattigdommen i lavinntektsland kunne vært redusert med 12 prosent hvis alle barn kunne lese og skrive. Land med tilgang til utdanning for alle har bedre forutsetninger for å skape vekst og velferd, forklarer Brende. (©NTB)


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere