*Nettavisen* Økonomi.

Mer oljeeksport stanset

Sprengningen av en viktig jernbanebro i Georgia skaper problemer for oljefrakten.

Oljekonsernet BP melder mandag at deres oljeeksport fra Aserbajdsjan med tog gjennom Georgia har stoppet opp. Årsaken er eksplosjonen som rammet en viktig jernbanebro i Georgia i helgen.

NA24 - din næringslivsavis

BP har fraktet olje med tog frem til Georgias Svartehavskyst de siste to ukene som følge av nedstengningen av to viktige oljerørledninger fra Baku til henholdsvis Supsa ved Svartehavet og Ceyhan i Tyrkia. Den tyrkiske oljerørledningen ble stengt etter en brann, men tyrkisk myndigheter sier mandag at de kun er dager igjen før den kan gjenåpnes.

BP har eksportert 50.000 til 70.000 fat per dag via via jernbanen i Georgia fra feltene i Aserbajdsjan. Georgiske har lagt skylden på russiske styrker for eksplosjonen som ødela 45 meter av den 220 meter lange jernbanebroen, mens Russland på sin side benekter noe ansvar i forbindelse med eksplosjonen, melder Dow Jones Newswires.

Det er kun oljerørledningen fra Baku til russiske Novorssiisk som nå er åpen for eksport fra aserbajdsjansk olje. Den har en kapasitet på 100.000 fat per dag. Baku-Tblisi-Ceyhan-linjen kan derimot ta 800.000 fat per dag.

Oljeprisen steg over helgen, og ligger ved lunsjtider mandag på 112,80 dollar fatet for nordsjøolje for levering i oktober.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.