*Nettavisen* Økonomi.

Microsoft åpner skattekisten

Microsoft har gitt etter for press fra EU, og åpner for innsyn i kildekoden på Windows.

25.01.06 20:30

Etter trusler om gigantiske dagsbøter i kjølvannet av en monopolsak med EU åpner nå Microsoft for at bedrifter både i USA og Europa kan få kjøpe seg tilgang til deler av kildekoden i Windows, skriver nyhetsbyråetAP.

Selskapet tilbød i 2004 flere tusen sider med dokumentasjon og brukerstøtte i et forsøk på å slippe å frigi noe av kildekoden, men dette ble ikke akseptert av EU.

Det som nå blir frigitt omtales som «betydelige deler» av kildekoden som angår kommunikasjonen mellom servere i operativsystemet.

- Kildekoden er den definitive dokumentasjonen. Det burde gi svar på alle spørsmål som skulle stå igjen, sier Microsofts Brad Smith til nyhetsbyrået.

Tilgangen til denne koden blir derimot ikke gratis. Selskapene må betale en uspesifisert sum for å få tilgang til det helligste av det hellige i dataverdenen, og får ikke mulighet til å offentliggjøre koden. Selskapet skal være nervøse for at Windows-kloner kan dukke opp hvis EU pålegger selskapet å offentliggjøre for mye av koden til Windows, som er selve fundamentet for programvaregiganten.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.