NA24.no

Microsoft kjøper Fast

Sist oppdatert:
Datagiganten kjøper det norske søkeselskapet. Sjekk prisen.

Datagiganten Microsoft kjøper det norske søkeselskapet Fast Search and Transfer.

NA24 - din næringslivsavis

Kjøpesummen er på 6,6 milliarder kroner, eller 19 kroner per aksje.

Fast-aksjen har vært pauset på Oslo Børs i over et døgn, og spenningen rundt hva som skjedde hos den norske nettsuksessen var stor.

LES MER: Større nyhet i Fast

Etter en times børshandel tirsdag sprakk nyheten om at giganten Microsoft vil kjøpe det selskapet.

Anbefaler budet
Fasts styre har enstemmig anbefalt aksjonærene å akseptere tilbudet. I tillegg har aksjonærer som til sammen representerer 37 prosent av utestående aksjer, Fasts to største institusjonelle aksjonærer Orkla og Hermes Focus Asset Management Europe, forpliktet seg til å godta tilbudet.

- Bedriftssøk er i ferd med å bli et nødvendig verktøy for virksomheter av alle størrelser og bidrar til at medarbeidere kan finne, bruke og dele forretningskritisk informasjon raskt, sier Jeff Raikes, leder av Microsoft Business Division, i en melding fra Microsoft.

INVESTOR ROBERT KEITH: - 6,6 milliarder er en grei pris

Den amerikanske programvarekjempen sier videre at i tillegg til å styrke Microsofts muligheter innenfor bedriftssøk, styrker oppkjøpet Microsofts forsknings- og utviklingsnærvær i Europa, og at de eksisterende forskningsressursene i Cambridge og København komplementeres med nye og betydelige ressurser i Norge.

- En spennende ny mulighet
Administrerende direktør John Markus Lervik i Fast er strålende fornøyd med dagens nyhet.

- Dette oppkjøpet gir Fast en spennende ny mulighet til å levere vår banebrytende søketeknologi til stadig flere organisasjoner over hele verden, sier Lervik.

- Den beste kjøperen
Rett før jul i fjor brygget det opp til maktkamp i selskapet etter at investeringsdelen til Orkla startet en prosess for å få det engelske investorparet Robert Keith og Thomas Fussell ut av Fast-styret. Orkla var lei av fallende aksjekurs og svake resultater, og ønsket endringer i styret, noe Keith og Fussell ikke vile gå med på.

- Gitt forholdene synes jeg dette er en fair pris. Microsoft er et stort selskap og er den beste kjøperen av Fast, sier styremedlem Robert Keith i Fast til NA24.

Fast Search & Transfer ASA ble startet opp i Trondheim i 1997, og var nært knyttet til universitetsmiljøet. Selskapet har nå sitt hovedkontor i Oslo. De utvikler søketeknologi for bedrifter, både for søk i bedriftens databaser og på internett.

Giganten Microsoft
Microsoft er verdens største programvareselskap med sine 50.000 ansatte. Selskapet ble stiftet i 1975 i Albuquerque, New Mexico av Bill Gates og Paul Allen, og er mest kjent for Microsoft Windows og Microsoft Office-systemene.

Bill Gates har blitt en av verdens rikeste menn etter suksessen med Microsoft. Han sitter fremdeles som styreformann i selskapet.

Det opplyses at Goldman Sachs International er Microsofts finansielle rådgivere, mens Merrill Lynch er rådgivere for Fast. De fullstendige detaljene i tilbudet vil bli sendt ut til aksjonærene i uken som begynner 14. januar. Handelen forventes å være gjennomført i andre kvartal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere