NA24.no

Microsoft-smell etter Fast-kjøp

Sist oppdatert:
De amerikanske aksjene fikk juling tirsdag.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Etter en artikkel i New York Times, samt at Lehman Brothers skrev i et notat at Countrywide Financial inntjeningskraft har blitt sterkt svekket, oppsto det rykter om at utlånskjempen ville søke konkursbeskyttelse, noe som en periode sendte aksjekursen ned med over 30 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

USAs største utlåner benektet imidlertid ryktene og aksjekursen steg så igjen noe, men den endte allikevel ned med over 17 prosent. Og satte med det en kraftig støkk i de som trodde problemene knyttet til subprime-krisen er over.

-Dette er den største utlånsoppfinneren i landet som handler som om den ønsker å gå konkurs, sier aksjestrateg Peter Voockvar, ifølge MarketWatch.

Microsoft-smell
Igjen var det en meget volatil sesjon der Dow Jones en periode var opp med over 100 poeng før den til slutt endte ned med hele 238 poeng. Foruten problemene knyttet til bolig- og kredittmarkedene gikk teknologiaksjene på sin åttende strake nedtur. AT&T skuffet markedet etter at de meldte at de ser for seg en nedgang med unntak av for trådløs bruk, noe som førte til at selskapets aksjekurs raste. Hele telesektoren falt på nyheten.

Blant IT-selskapene som fikk seg en smell var Microsoft som tirsdag meldte at de vil kjøpe norske Fast Search & Transfer.

Verdens største programvareselskap er villig til å betale 6,6 milliarder kroner for Fast og det medførte at Fast-aksjen steg 40,82 prosent til 18,80 kroner. Det er like under budet fra Fast på 19 kroner. Allerede har aksjonærer som sitter på 37 prosent av aksjene akseptert tilbudet fra Microsoft som også kjøpte aksjer i markedet.

- Vi har hatt et kursmål på 17 kroner og kjøpsanbefaling, sa analytiker Thomas Lie i Handelsbanken til NA24.

Analytikeren er blant få som har vært positive til Fast, og har ligget inne med det høyeste kursmålet. Resten av markedet har vært langt mer negative. Det har også kursutviklingen i aksjen vist. Spekulasjoner om at det ville komme et oppkjøp har svirret i markedet i langt tid.

Kjøpet som gjøres til 1,2 milliarder dollar skal bedre selskapets løsninger på søkesiden, men investorene satte imidlertid ikke like pris på handelen og senket aksjekursen, på en dag da teknologiaksjene generelt hadde det tungt, til Microsoft med 3,3 prosent.

Kaffe og olje
Starbuck er klare på å møte konkurransen fra McDonalds. Kaffebarkjeden blir utfordret av fastfoodkjeden McDonalds og Dunkin’Donuts. De to sist nevnte har planer om å starte opp tyngre satsing på kaffe i sine respektive filialer. Howard Schultz overtar som ny konsernsjef i Starbuck. Jim Donalds fikk sparken mandag kveld, og Schultz fortsetter i rollen som styreleder.

Investorene er også positivt innstilt til at konsernsjefen i Bear Stearns har planer om å trekke seg. Finanshuset har vært rammet hardt av kreditturoen i kjølvannet etter subprimekrisen. Misligholdte lån har gjort eksponeringen mot usikre amerikanske låntakere svært lite lønnsomt. Nå går altså James Cayne planer om å trekke seg. Han vil samtidig beholde posisjonen som styreleder i selskapet. Det melder både The Wall Street Journal og Financial Times. Bear Stearns falt med 6,7 prosent.

- Med olje med der den er nå mellom 90 og 100 dollar, vil oljeselskapene gjøre det ganske godt og de ser fortsatt relativt billige ut, sier sjefstrateg Jeffrey Saut i Raymond James & Associates til Bloomberg.

På råvarebørsen i New York klatret oljeprisen på forventninger om at den ukentlige oljelagerrapporten som fremlegges onsdag vil vise en nedgang, for åttende gang på rad.

Ifølge Bloomberg venter analytikerkorpset at rapporten vil vise et fall i oljelagrene på 2,1 millioner fat.

- Vi ser alle mot den åttende uken på rad med nedgang i oljelagrene, noe som vil gi optimistene en god del å tygge på, sier Addison Armstrong hos Tradition Energy, ifølge Bloomberg.

Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i februar, 96,43 dollar fatet. Dette er en oppgang på 1,4 prosent og prisene er nå hele 72 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -1,86% til 12.589,07

Nasdaq -2,36% til 2.440,51

S&P 500 -1,84% til 1.390,19

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere