NA24.no

Microsoft vil sensurere deg

Sist oppdatert:
I fremtiden kan dine telefonsamtaler sensureres i sanntid, og du kan høre ting som ikke blir sagt.

I dag kan en ta det for gitt at det en hører i telefonen, faktisk er det som blir sagt av personen en snakker med. Får Microsoft det som de vil, vil ikke dette lenger være en selvfølgelighet.

Vil bytte ut ord, ikke legge inn «piiip»
Selskapet har lagt inn en 11 siders patentsøknad som har fått tittelen «Automatic censorship audio data for broardcast», som omhandler et prinsipp for å sensurere tale som blir sendt, enten gjennom å gjøre enkeltord uforståelige eller bytte det ut med andre mer passende uttrykk, skriver Computerworld.

- Det er mange anvendelser der det vil være upraktisk og til og med uønskelig å bruke en person til å sensurere lyddata, men hvor det likevel vil være et behov for å tilby en viss grad av sensur for å skjerme publikum mot banning, obskøniteter, sterke uttrykk og seksuelt støtende språk, skriver Microsoft i oppsummeringen av oppfinnelsen.

Nettspill med fargerikt språk er et mål
Selskapet ser for eksempel for seg at det kan være nødvendig å sensurere livlig prat som foregår på enkelte nettspill. Microsoft mener det er nødvendig at deltakere ikke blir utsatt for det som en kan høre over slike kanaler.

- Det akseptable ordet blir skapt ved å bruke tidligere uttrykte fonemer fra taleren som kan settes sammen til å utgjøre et akseptabelt ord, slik at det høres ut som om det kommer fra personen hvis tale blir sensurert, heter det i patentsøknaden.

På denne måten kan det høres ut som at personer sier noe helt annet enn det de faktisk sider.

Ment til Xbox?
På nettsidene til Slashdot diskuteres saken aktivt, og der er det flere som mener at dette i første omgang først vil bli brukt til online-tjenesten til Xbox 360, Xbox Live, slik at små barn ikke skal bli overlesset med obskønt språk.

Et spørsmål som i denne sammenhengen diskuteres kraftig er hva som kan snses som upassende språk - og ikke minst hvem som skal avgjøre hva som er upassende. Vil en stoppe med banning, eller vil en etter hvert utvide med andre samtaleemner som en helst ikke ser at diskuteres?

Kan blir brukt til propaganda
Thomas Gramstad i EFN Norge er sterkt kritisk til teknologien.

- Det er vel liten grunn til å tro at Microsoft vil ha betenkeligheter med å selge en slik teknologi til diktaturstater, som så kan bruke den til det de måtte ønske av desinformasjon og propaganda. Ellers er jo ikke automatisk sensur av "stygge ord" i vestlige land noe stort bedre heller. Så denne teknologien hverken kan eller bør brukes til det den er foreslått til, samtidig som potensialet for misbruk til andre udemokratiske formål er svært stort, sier Gramstad til Computerworld.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere