Økokrim har tatt ut tiltale mot en konsulent og to ansatte i Pareto Securities, inkludert corporate-sjef Petter Dragesund. De skal ha påført 12 selgere av aksjer i selskapet Crew Gold Corporation et tap på opptil 188,2 millioner kroner.

Personen Økokrim mener er fellesnevneren i hele sakskomplekset er Jan Anders Vestrum.

Meglertopp tiltalt for grovt bedrageri

Én av selgerne er Midelfart Invest, som solgte tre millioner aksjer, og kan dermed ha blitt påført et tap på opp til 3,9 millioner kroner.

Det fremgår av Økokrim-tiltalen.

Midelfart Invest eies av søstrene Celina og Hermine Midelfart.

- Har dessverre ingen kommentar til dagens artikkel, sier Hermine Midelfart i en tekstmelding til Nettavisen og viser til hennes søster.

– Midelfart Invest har ingen holdepunkter eller informasjon fra Økokrim som tilsier at de er blitt svindlet i denne saken, og har følgelig ingen kommentarer til eventuelle hypotetiske problemstillinger, skriver Celine Midelfart i en E-post til Nettavisen.

Les: Trøim og Midelfart har tjent én milliard siden han brøt med John Fredriksen

Profilerte investorer involvert

Flere profilerte investorer innenfor blant annet eiendom og shipping er også rammet, inkludert den tidligere Pareto-toppen Kris Jakobsens Trafalgar.

Leif Høegh Stiftelse, som forvalter formuen etter den kjente skipsrederen Leif Høegh, er også involvert. Stiftelsen skal ha solgt 3,6 aksjer, og kan dermed ha blitt påført et tap på 4,7 millioner kroner.

Den største taperen er Akershus Fylkeskommunale Pensjonskasse, som kan ha tapt 105 millioner kroner.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få kontakt med Høegh-stiftelsen.

- Holdt kursen skjult

Aksjene i selskapet ble solgt for 1,1 kroner i februar 2010. Selgerne skal samtidig ha fått en garanti om at de skulle få justert opp kursen hvis kjøperen kjøpte flere aksjer innen tre måneder.

Det gjorde kjøperen, men dette faktum ble holdt skjult for selgerne, ifølge Økokrim. Slik skal selgerne ha gått glipp av opptil 188,2 millioner kroner.

«Selgerne ble som følge av sin villfarelse om hvem som sto bak aksjekjøpene og Paretos rolle i oppkjøpsprosessen, forledet fra å kreve betaling etter avtalen, eller å rette erstatningskrav mot Pareto», skriver Økokrim.

Tiltalte avviser

Økokrim mener Vestrum er fellesnevneren i alle forholdene. Han har ikke latt seg avhøre og nekter straffskyld.

- Han er overrasket over tiltalebeslutningen og nekter enhvert skyld etter tiltalen. Nå har vi akkurat fått saksdokumentene og slik jeg ser det er det høyst aktuelt med et avhør i denne saken nå, sier forsvarer John Christian Elden til Nettavisen.

Petter Dragesunds forsvarer Christian Hjort, sier at Dragesund er overrasket over tiltalen.

- Han synes det er uvirkelig å være tiltalt i denne saken og vil på det sterkeste avvise at han har bidratt til noen form for bedrageri eller markedsmanipulasjon, sier Hjort til Nettavisen.

- Har samarbeidet med Økokrim

Hjort sier at Dragesund har opparbeidet seg stor troverdighet innenfor dette markedet og har ikke bidratt til det han er tiltalt for.

- Min klient har heller ikke hatt noen kunnskap om hvem som stod bak aksjekjøpene i Crew Gold Corporation i 2010. Han har samarbeidet med Økokrim og bidratt med informasjon og ser nå frem til å få belyst saken for åpen rett, sier han.

Forsvaren til den siste tiltalte aksjemegleren sier at hans klient bestrider alle tiltalepunktene og stiller seg uforstående til dette.

- Jeg kan ikke gå inn på sakens faktum. Men kjernen er at han ikke kjente hvem som var kjøper av de omtvistede aksjene, sier forsvarer for den 43 år gamle mannen, Hans P. Bjerke til Nettavisen.

Les også: - Sov Fredriksen i styremøtene?