Gå til sidens hovedinnhold

Mikel-bøtene på vei

Mens Lyn kan få 400.000 kroner i bøter, risikerer Rune Hauge 150.000.

- Avgjørelsene kommer i løpet av kort tid, kanskje allerede denne uken, sier Sven Olav Larsen i doms- og sanksjonsutvalget til Fotballforbundet.

NA24 - din næringslivsavis

Mandag inngikk Lyn og Chelsea et hemmelig forlik i Mikel-saken. Men Oslo-klubben er ikke ferdig med skandalen ennå.

En måned i tenkeboksen
Beslutningene har imidlertid tatt lang tid. Doms- og sanksjonsutvalget kom sammen for å felle dom i de tre sakene den 29. oktober, og først nå er disse i ferd med å bli ferdigstilt.

- Jeg tror ikke avgjørelsene kommer samtidig, men alle er snart klare, kommenterer Larsen.

Fotballforbundets styre anmeldte senhøsten 2007 Lyn og agent Rune Hauge for å ha inngått en ulovlig avtale da John Obi Mikel kom til Norge i 2004. Mikel fikk oppholdstillatelse i Norge som skoleelev, og Hauges Profile Sport og FC Lyn Oslo inngikk en avtale om at unggutten skulle spille for Lyn. Men klubben skulle ikke ha noen rettigheter knyttet til overgang til ny klubb. Disse rettighetene var forbeholdt Hauges Profile Sport, noe som bryter med fotballens overgangsbestemmelser.

- Svært alvorlig
Forbundet har innstilt på 150.000 kroner i bøter for både klubben og Rune Hauge.

I tillegg krever de en kvart million fra Lyn for at klubben skal ha innlevert forfalsket kontrakt på John Obi Mikel i april og mai 2006. Tidligere klubbdirektør Morgan Andersen ble tidligere i år dømt for forfalskningen (se under).

- Det dreier seg om et grunnleggende brudd på helt fundamentale bestemmelser innen lovverket til fotballorganisasjonen. Å forfalske en spillerkontrakt for å gjøre spilleren berettiget til å representere klubben i konkurranser nasjonalt og internasjonalt, er svært alvorlig, har fotballpresident Sondre Kåfjord tidligere sagt i en pressemelding.

Der ble det presisert at Morgan Andersen saom ansatt ikke kan straffeforfølges av Fotballforbundet, ifølge idrettens lover. Andersen er i dag tilbake i idretten, nå som ansatt i ishockeyklubben Stjernen.

DETTE ER MIKEL-SAKEN
Tidligere Lyn-direktør Morgan Andersen ble tidligere i år dømt for å ha forfalsket kontraktspapirene til John Obi Mikel før nigerianeren ble solgt til Manchester United våren 2005. Statsadvokaten hevdet også at Morgan Andersen gikk til falsk anmeldelse av Mikel-agent John Shittu.

Mikel endte etter mye om og men i Chelsea ett år senere. London-klubben måtte ut med til sammen 195 millioner kroner, og Lyn tjente vel 60 millioner på salget av stortalentet, som ble forseglet med et hemmelig forlik mellom de tre klubbene.

Morgan Andersen nektet straffskyld på begge tiltalepunktene, men ble kjent skyldig og dømt til ett års betinget fengsel i saken. Han anket ikke dommen, hvor det også ble fastslått at Mikel egentlig tilhørte Chelsea da Lyn solgte ham til United i 2005.

Mandag 29. september ble Lyn AS forkynt en stevning fra Chelsea Football Club Limited. Stevningen er sendt via Oslo tingrett, og både Lyn og Morgan Andersen er stevnet. Chelsea krever å få tilbakebetalt hele summen de måtte ut med til Lyn og United, 16 millioner pund. 1. desember ble det inngått et hemmelig forlik i saken.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser