Gå til sidens hovedinnhold

Russerne inntar amerikansk sport

Europeiske sportsklubber er ikke lenger de eneste som må tåle oppkjøp fra steinrike russere.

Den russiske milliardæren Mikhail Prokhorov har nettopp kjøpt 80 prosent av den amerikanske basketballklubben Nets.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed blir russeren den første fra sitt land som eier en profesjonell amerikansk sportsklubb. I Forbes seneste rangering ble han regnet som Russlands rikeste.

I Europas fotspor
I Europa har vi i lengre tid vært vitne til russernes inntog. Mest kjent er oligarken Roman Abramovitsjs kjøp av den engelske fotballklubben Chelsea, som han senere dumpet en mengde penger inn i for å kjøpe gode spillere.

Det amerikanske systemet for profesjonell sport gjør det noe vanskeligere for en pengesterk bakmann å endre spillerstallen dramatisk, da klubbene blir tildelt spillere etter første- og annetvalg i rekkefølge etter hvordan det gikk i serien året før, Imidlertid kan et pengesterkt lag kjøpe et godt valg av en klubb i problemer, så det blir interessant å se om russerens inntog vil påvirke lagets posisjon.

(saken fortsetter under bildet)

Redder stadion
Prokhorov går inn med totalt 200 millioner dollar, eller 1156 millioner kroner i klubben, som hører hjemme i New Yorks nabostat New Jersey. Avtalen innebærer at en del av pengene går til basketklubbens nye stadion. Finanskrisen hadde skapt store problemer for Nets i å få finansiert byggingen av den nye stadionet. Om tre måneder hadde prosjektet gått til grunne, om ingen reddende engel hadde kommet inn.

- Dette partnerskapet sikrer den vellykkede ferdigstillingen av en underholdningssted i verdensklasse i Brooklyn og relokaliseringen av NBA Nets basketballaget, sier partene i en felles pressemelding, ifølge Bloomberg News.

Ekstravagant
Akkurat som Abramovitsj er Prokhorov, som har en anslått formue på vel 100 milliarder kroner, kjent for å gjøre ekstravagante huskjøp. I august 2008 skrev han seg inn i historiebøkene med verdens dyreste villakjøp. Hele 392 millioner pund, eller 3724 millioner kroner, bladde russeren opp for Villa Leopolda, et palass med 80 mål stor tomt nær Monaco, som ble bygd av kong Leopold II av Belgia i 1902.

Kommentarer til denne saken